V lázeňských lesích v Karlových Varech přibylo unikátní značení běžeckých tras

1. březen 2021 10:00

V lázeňských lesích v Karlových Varech je nově rozmístěných 51 ptačích budek. Ty slouží jako unikátní označení běžeckých tras a zároveň jako umělé místo pro hnízdění zpěvných ptáků.

Padesát jedna ptačích budek a na nich červené, zelené nebo modré šipky. Tak vypadá nové značení pro tři běžecké trasy v lesích nad Karlovými Vary. Na vzniku unikátních ukazatelů se podílela skupina běžců a městská společnost Lázeňské lesy.

S novým značením pomáhali malí i velcí sportovci

Sportovci se při instalování ptačích budek rozdělili do tří týmů, které prošly lesní stezky od Doubí až nad lázeňské centrum. Budky označují zatím tři běžecké trasy. „Nejdelší má 12 kilometrů nejkratší 10 kilometrů. Je možné je různě kombinovat,“ řekl za sportovce Michal Bureš.

Odborníci z Lázeňských lesů budou zároveň budky využívat pro pozorování ptáků. „Budky jsou ve dvou velikostech pro malé a větší druhy pěvců. Využijeme je i k další vědecké práci v návaznosti na hnízdění ptačích druhů,“ řekl ředitel společnosti Stanislav Dvořák.

Ptáci by v nich mohli začít hnízdit už letos na jaře. „Osídlení budek nám ukáže, v jakém stavu jsou naše porosty. Slabé osídlení znamená dobré přírodní podmínky, silné znamená špatné životní podmínky pro pěvce, málo doupných stromů,“ doplnil Dvořák.

Více v reportáži:

autoři: Ivana Sedláčková , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio