V Kyselce začali s opravami zchátralého hotelu Praha

25. říjen 2012

V tomto týdnu se naplno rozběhly práce na objektu bývalého hotelu Praha v Kyselce. Po obdržení posledního potřebného stanoviska památkářů vydal stavební úřad souhlas se stavebními pracemi. Do zimy by tak měl být objekt zajištěn proti další devastaci.

V říjnu a listopadu bude obnovena střecha objektu. Její oprava je důležitá pro celé zachování budovy. Stávající střešní konstrukce zůstane v maximální míře zachována. Tam, kde to nebude technicky možné, bude nahrazena novou. Dále budou provedeny opravy a doplnění zdiva. Zvláštní pozornost bude věnována také podezdívce střechy. Součástí stavebních úprav bude také odvodnění drenážemi tak, aby byla v co největší míře odvedena vlhkost z objektu.

Všechny práce budou prováděny v souladu se stanovisky a vyjádřeními památkářů. Jako zhotovitel byla vybrána odborná firma, která má rozsáhlé zkušenosti s památkově chráněnými objekty.

Karlovarské minerální vody už dostaly stavební povolení na opravy dalších budov. V domu Löschner vznikne muzeum, v objektu Stallburg osm nových bytových jednotek. Uvažuje se také o propojení těchto budov se stávajícím výrobním závodem.

Opravovaný hotel Praha v Kyselce

Bývalé lázně Kyselka má zachránit nově vzniklá obecně prospěšná společnost, jejímiž členy jsou Karlovarské minerální vody, společnost RIS, která vlastní většinu zchátralých budov, obec Kyselka a Vladimír Lažanský – majitel zámku Chyše.

autor: Radim Jehlík
Spustit audio