V Kyselce mají novou naučnou stezku. Vede po starých promenádách

Historie bývalých lázní a připomínka dávných legend. To je základní obsah 16 zastavení Mattoniho naučné stezky. Její podtitul je „Po stopách skřítků.“

Necelé čtyři kilometry dlouhou trasu vytýčila radnice za pomoci Karlovarských minerálních vod.  Informační tabule, značení a technické úpravy vyhlídek stály téměř 400 tisíc korun. Naučná stezka začíná u bývalého železničního mostu. Její závěr je v nedávno otevřeném Mattoniho muzeu.

„Cítil jsem nápor turistů a nedostatek informací jsme prostě museli nějak řešit. Často jsem si připadal jako informační kancelář. Turisté, kteří zde byli poprvé, se totiž špatně orientovali a v bývalých lázních bloudili,“ řekl starosta Aleše Labík.

Naučnou Mattoniho stezku s podtitulem Po stopách skřítků otevřeli v Kyselce na Karlovarsku

Právě obec totiž byla hlavním iniciátorem vzniku nové stezky. „Informace naučné stezky by teď měly navázat na Mattoniho muzeum, jehož expozice se teď pomyslně rozšířila na staré promenády,“ dodává starosta.

Historická fakta na informačních cedulích doplňují komiksové příběhy se skřítky.  Právě skřítkové jsou totiž hlavními hrdiny dávných regionálních legend a souvisejí i s nedalekou přírodní zajímavosti Skalky skřítků. Ta je pozůstatkem někdejší vulkanické činnosti.

Námět pro komiks sestavila Božena Turoňová, ředitelka vzdělávacího spolku Bludiště. Autorem originálních kreseb je ilustrátor, výtvarník a grafik Oldřich Jelen.

Jeden ze zchátralých lázeňských domů v Kyselce

Naučná stezka není jedinou letošní novinkou bývalých Lázní Kyselka. V jejich areálu otevře soukromý sběratel Jiří Zubko malou expozici modelové železnice. V průběhu roku se v areálu bývalých parků objeví sociální zázemí a stánek s občerstvením.

I v letošním roce budou navíc do Kyselky jezdit turistické vlaky. Samozřejmě po kolejích historické železniční vlečky legendárního podnikatele Heinricha Mattoniho.

autor: zdt
Spustit audio