V Kuželově na Veselsku stojí krásně zrekonstruovaný větrný mlýn holandského typu

9. září 2022

Unikátní technická památka zdobí hlavní hřeben Bílých Karpat nad jihomoravským Kuželovem. Větrný mlýn byl postaven v roce 1842 a díky zdařilé rekonstrukci je dodnes funkční. V současnosti je ve správě Technického muzea v Brně. Návštěvníky seznamuje nejen s mlynářským řemeslem, ale také s lidovým životem horňácké oblasti Moravského Slovácka.

Mlýn byl vystavěn jako obecní a přes sto let sloužil zemědělcům z okolí. Rodina mlynáře původně obývala jeho spodní patro. V roce 1906 bylo vedle mlýna přistavěno obytné sídlo. Posledním mlynářem byl Pan Otec Bedřich Kašík. V kuželovském mlýně se obilí mlelo do roku 1946.

Památkovou ochranu mlýn získal v roce 1963 a o deset let později přešel do majetku Technického muzea v Brně. Už od 60. let 20. století procházel náročnou rekonstrukcí. Přístupný veřejnosti je od roku 1977. Díky zdařilým restaurátorským pracím se stavba pyšní oceněním nejlépe opravené kulturní památky Jihomoravského kraje roku 2019. Mlýn je plně provozuschopný, nicméně je udržován ve statickém stavu jako technická památka.

Expozice mlynářství i lidového života

Budova mlýna má kuželovitý tvar o třech podlažích s šindelovou otočnou střechou. Pod ní se v nejvyšším patře nachází převodové ústrojí, které přenáší sílu z venkovního větrného kola se čtyřmi listy. O patro níže je mlecí soustava s mlýnskými kameny, kam se sypalo obilí. Technologicky se jedná o tzv. české složení. Pomleté obilí propadávalo do zařízení v přízemí, kde se mouka třídila podle hrubosti. Zároveň zde také mlynář i se svou rodinou bydlel. V roce 1906 se přesunuli do nově postavené sousední budovy.

Otočná střecha ukrývá palečné kolo, které převádí otáčivý pohyb hřídele s listy vně mlýna na kolo cévové

Přilehlá obytná stavba dává tak návštěvníkům nahlédnout do běžného hospodářského života v horňácké oblasti. Je zde umístěna expozice zemědělských nástrojů a dalšího pracovního náčiní z přelomu 19. a 20. století i s podrobnými popisky. K vidění je i nářadí na údržbu samotného mlýna.

Výletníkům je k dispozici také návštěvnické centrum s pokladnou a toaletami. Ochotný personál navíc poradí, kam dál v okolí pokračovat na výlet. Větrný mlýn Kuželov je otevřen během dubna, května a října každý víkend a svátek mezi 9. a 17. hodinou s polední přestávkou. Od června do září pak ve stejné časy denně, kromě pondělí, opět s hodinovou polední pauzou.

Rodina mlynáře obývala po roce 1906 dvě místnosti
Spustit audio