V Kutné Hoře můžete zažít atmosféru skutečné alchymistické dílny z 15. století

17. říjen 2019

Doba panování císaře Rudolfa II. znamenala zlatý čas všech alchymistů. Ovšem alchymie nevzkvétala pouze na Pražském hradě. V centru Kutné Hory ve Středočeském kraji najdete alchymistickou dílnu v Sankturinovském domě na Palackého náměstí. Uvnitř to vypadá, jakoby se tam zastavil čas.

Přestože jde o velice zdařilou, nově vybudovanou expozici, vznikla v prostorách, kde byla existence alchymistické dílny doložena již v roce 1480. Dílnu svého času navštívili i slavní alchymisté Rudolfa II. – magistr Edward Kelly, Tycho de Brahe, alchymista a lékař Paracelsus a mnoho dalších. To je i důvod, proč tu návštěvníky hned u vstupu symbolicky zdraví obrovská postava golema.

Mezi nejznámější jména kutnohorské alchymie patřili mistr Daniel Stolcius, který byl vnímán spíš jako alchymista-lékař, či syn krále Jiřího z Poděbrad Hynek, nebo na svou dobu velmi pokroková žena „matka Dorothea Dačická z Heslova“, rovněž alchymistka-lékařka. Stejně jako na dvoře císaře Rudolfa II. se i v Kutné Hoře snažili vyrobit kámen mudrců, zlato nebo elixír věčného mládí.

Utajená dílna vytápěla celý dům

Expozice v Sankturinovském domě věrně zachycuje atmosféru v dílně. Vypadá to v ní jako po menším výbuchu. Ty byly ostatně v alchymistických dílnách celkem běžné, proto se zakládaly spíš v odlehlých částech domů nebo ještě lépe ve sklepech. I dílna v Kutné Hoře vypadá, jako by byla přísně utajená.

Muzeum alchymie v Kutné Hoře (5)

V alchymistické expozici je několik voskových figurín, které působí jako skuteční pracovníci dílny. Všude je obrovské množství různých lahviček, nádobek určených k tavení nejrůznějších materiálů a učených knih. Zdařilé jsou i repliky krbů a pecí, které alchymisté potřebovali pro různé stupně žáru ke svým pokusům.

Raritou je pozůstatek bývalé pece, ve které se tavily kovy. Komín procházel nejrůznějšími směry napříč celým domem, takže ho procházející dým nejen přirozeně vytápěl, ale také se na tak dlouhé cestě postupně pročišťoval. Při pohledu na střechu tak dým vypadal, jakoby doma zatopili v kamnech a ne v hutní peci.

Spustit audio