V Krušných horách otevřeli další turistickou rozhlednu

28. červen 2019 12:00

Krušnohorský Boží Dar otevřel novou rozhlednu. Takzvaná Boží vyhlídka stojí v blízkosti města a je součásti červeně značené turistické trasy.

Stavba připomíná velkou krabičku na zápalky. Stříbřitě lesklý povrch vyhlídky má připomínat někdejší těžbu stříbra v Krušných horách a současně je jeho posláním příjem světelných paprsků z vesmíru a jejich následný odraz se stopou naší civilizace zpět. 

Boží vyhlídka

Stavba stojí v nadmořské výšce 1099 metrů a je vysoká 8 metrů. Vyhlídková plošina je umístěna ve výšce 5 metrů nad zemí a bude pro turisty za příznivého počasí volně přístupná ve dne v noci po celých 24 hodin. Poutníci, kteří se na Boží vyhlídce zastaví, tak mohou o své návštěvě dát vědět zazvoněním instalovaného zvonu a zapsat své zážitky do návštěvní knihy. 

Mimo pohledu na samotné město Boží Dar lze při dobrém počasí vidět Jáchymovské údolí, Ostrov i Karlovy Vary. Východním směrem je vidět část televizního vysílače na Klínovci, německý kopec Kleiner Fichtelberg a prostor bývalé celnice do Německa, kterou prochází nejvýše položená silnice I. třídy nad mořem (1 080 metrů) v České republice. Západním směrem je nádherný pohled na Božídarský Špičák jako výrazný vrchol, který je svou nadmořskou výškou 1 115 metrů druhou nejvyšší horou v české části Krušných hor a současně nejvyšším čedičovým vrch tohoto druhu v Krušných horách i ve střední Evropě.

autor: nkr | zdroj: Město Boží Dar
Spustit audio