V Kralovicích hledají finance na pomník Floriána Gryspeka

28. leden 2019 14:00

Kralovice by mohly mít první hmatatelnou vzpomínku na Floriána Gryspeka, který se zasloužil v 16. století o povýšení Kralovic na město. 

Spolek Gryspek v Kralovicích na severním Plzeňsku shání peníze na vybudování památníku Floriána Gryspeka z Gryspachu. Tento šlechtic se zasloužil v polovině 16. století o povýšení Kralovic na město a o rozkvět města.

Předběžný rozpočet na památník je skoro 180 tisíc korun, z nichž se podařilo vybrat jednu třetinu a zbylé finance spolek nyní shání. Jak vysvětlil Tomáš Soukup ze spolku Gryspek, zatím ve spolupráci s městem došlo k úpravě prostoru před kostelem, který nyní nese jméno náměstí Floriána Gryspeka. 

O podobě památníku šlechtice už zástupci spolku mají jasno

„Jednali jsme o tom se sochařkou Helenou Jahodovou, měly by to být tři pískovcové hranoly v různých velikostech. Na nejmenší desce bude nápis, že 20. září 1547 byly Kralovice na žádost Floriána Gryspeka povýšeny králem Ferdinandem I. Habsburským na město, na té prostřední budou nacionále Floriána Gryspeka a bude tam medailon vyrobený podle jeho výroční medaile. Na tom nejvyšším hranolu bude Gryspekovský znak, také okopírovaný z této medaile, a také nápis ‚Impronus labor omnia vincit.‘ To je latinské heslo, které měl Florián na jedné ze svých výročních medailí a znamená to ‚Vytrvalá práce všechno překoná‘,“ popsal pan Soukup.

Zástupci spolku kontaktovali místní firmy a obyvatele s žádostí o příspěvek na vybudování památníku emailem, informace jsou také na jejich webu a facebooku. Lidé mohou na stavbu pomníku přispět až do konce února.

autoři: Jana Kosová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio