V kraji chybí pěstouni. Hejtmanství proto spustilo informační kampaň

3. únor 2016

Karlovarský kraj láká nové pěstouny. Spustil proto kampaň, která má zájemce oslovit. V ústavech je totiž hodně dětí, které náhradní rodinnou péči potřebují. Kvůli tomu, že je pěstounů v regionu málo, musí proto některé odjíždět do jiných krajů. To se vedení hejtmanství nelíbí.

V současné době je v ústavech v celé České republice 8 500 dětí. Ty všechny potřebují rodinnou péči. Přitom v okolních zemích už se například malé děti do šesti nebo i deseti let do ústavu umisťovat nesmí, říká z organizace Lumos Barbora Křižanová.

„Na Slovensku je to dokonce do šesti let, v Polsku do deseti let. Takže v tomto my zatím ještě pořád držíme prim, že ty děti v takzvaných bývalých kojeneckých ústavech, dnes v dětských domovech do tří let, máme,“ tvrdí Křižanová.

Na náhradní rodinnou péči v ústavech čeká 330 dětí

I když v regionu pěstouni jsou, je jich pořád málo. Letos by chtěl kraj získat další 80 pěstounů. Stát se jím, ale není jednoduché. Trvá to přibližně rok, popisuje vedoucí oddělení sociálně právní ochrany dětí Karlovarského kraje Petra Maněvová.

„Zájemce přijde na obecní úřad, kde podá žádost. Ta se pošle na krajský úřad. Tam se zkoumá zdravotní stav, probíhá psychologické vyšetření a na závěr je osoba buď zařazená, nebo ne,“ vysvětluje Maněvová.

Důvody, proč jsou děti odebírány od svých rodin, jsou v Karlovarském kraji hlavně sociální, dodává Barbora Křižanová.

„My bychom byli rádi, kdyby k odběru dítěte z biologické rodiny pokud možno vůbec nedocházelo. A pokud ano, aby mu byla nalezena adekvátní náhrada. To znamená, že každé dítě má právo vyrůstat v rodině a zažít si ten běžný normální život,“ myslí si Křižanová.

Petra Maněvová vysvětluje, že krajský úřad proto vytvořil pro zájemce o pěstounství příručku s podrobnými informacemi.

„Je v ní už i přiložená žádost o zprostředkování náhradní rodinné péče. Pokud se stane pěstounem, z příručky se dozví, jaké nároky i povinnosti mu z toho plynou. Takže je to opravdu komplexní informační materiál pro zájemce o pěstounskou péči,“ říká Maněvová.

Pěstounskou péči finančně podporuje stát. Na jedno dítě dostává pěstoun až 6 600 korun měsíčně podle věku. Vyšší příspěvek je pro postižené děti. Odměna pěstounovi se pohybuje od 8 000 korun do 20 000 korun. Záleží, o kolik dětí se stará.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio