V kostele Nanebevzetí Panny Marie v Kozlově našli řemeslníci malby ze 14. století

13. říjen 2021 08:55

Lešení, původní dřevěné lavice a opravená okna – tak vypadá interiér kostela Nanebevzetí panny Marie v Kozlově na Karlovarsku. Řemeslníci tam nedávno objevili omítky středověké malby. Původní gotickou výzdobu ukrývaly omítky z pozdějšího období.

Skromný kostel zachraňuje už 13 let blízké město Bochov. „Vypovídá to o tom, že tady byl a ještě je chudý kraj. Kostel neabsolvoval takovou tu velkou barokní přestavbu, takže i inventář, který tady nacházíme, je velmi starý a skromný,“ popsal památku starosta Miroslav Egert.

Objev vzácných maleb se podle něj odehrál náhodou: „Malby byly nalezeny v letošním roce, kdy byla prováděna příprava prostoru presbytáře pro výmalbu. Některé omítky byly nestabilní a během toho odchylování se právě objevily ty starší vrstvy se vzácnými vrstvami.“

Unikátní a v regionu nebývalá výzdoba z období od 14. do 16. století má za sebou první prohlídky historiků a restaurátorů. „Malby zobrazují biblické výjevy ve všech vrstvách, které se různě prolínají. Je tam motiv nesení kříže, pan pošetilých. Jsou to prostě zajímavé biblické příběhy,“ přiblížila Daniela Prekop Staňková z Národního památkového ústavu.

V současné době je kostel pro veřejnost uzavřený. Co se bude dít s nalezenými malbami dál, to historici zatím neví.

autoři: Zdeněk Trnka , nkr
Spustit audio