V Korunní začala obnova historické hřbitovní kaple Carla Gölsdorfa

V Korunní na Karlovarsku začala hlavní část rekonstrukce kaple Carla Gölsdorfa, zakladatele místní stáčírny minerálních vod. Restaurátorské a stavební práce potrvají dva roky.

Nedaleko Stráže nad Ohří začala obnova historické hřbitovní kaple, kterou nechali postavit zakladatelé stáčírny minerálních vod v obci Korunní někdy na počátku 20. století podle návrhu neznámého architekta při staré cestě v lesnatém svahu nad silnicí do vsi Korunní.

Soukromou hrobku nechal Carl Gölsdorf založit patrně z důvodu svého náboženského vyznání. Jako protestant nemohl být pohřben spolu se svou manželkou, která byla katolického vyznání. „Po své smrti byl Karl uložen do hrobky a se svou manželkou tady ležel do nedávna,“ řekl restaurátor Michal Durdis.

Od poloviny 20. století se o kapli nikdo nestaral a postupně chátrala. Ležela totiž na území vojenského újezdu Hradiště a nevyhnula se ani řádění vandalů. V současné době je proti podobným útokům zabezpečena. Opravu kaple iniciovali představitelé spádové obce Stráž nad Ohří.

„Obnova začala už tím, že se upravily povrchy a vyřezaly se nálety, aby byl přístup nahoru reálný, bylo to sjízdné pomocí čtyřkolky s přívěsem a podobně. Rakve jsou v tuto chvíli vyjmuty. Byly zadány další návrhy na obnovu stavebních výplní, nové mříže a zasklení,“ dodal Durdis.

Podle nezávislé starostky Jany Vikové trvaly přípravy rekonstrukce několik let: „S projektem jsme pohnuli tak, že na konci roku 2020 jsme udělali základní zajištění střechy, aby do ní neteklo. V současné době náš partner provádí rekonstrukci a připravuje si to okolí.“

Projekt obec svěřila restaurátorovi Michalu Durdisovi. Ten zakázku bere jako poslání.

autoři: Zdeněk Trnka , nkr
Spustit audio