V knihovně v Lokti přibyly výjimečné unikáty. Vystavují je tam dva umělečtí knihaři stejného jména

31. leden 2020 09:00

V městské knihovně v Lokti přibyly další knihy. Nejde ovšem o klasické publikace, ale o výjimečné unikáty. Vystavují je tam dva umělečtí knihaři stejného jména: Ladislav Hodný – otec a syn.

„U nás v rodině začal tatínek, to byl špičkový knihař. Takže já jsem byl vlastně donucený pokračovat v řemesle a můj syn taky. Takže jsme vlastně takové oběti knižní vazby,“ směje se Ladislav Hodný starší. 

„I když toužil od začátku malovat a vytvářet volné umění, splnil přání svého otce a stal se knihařem jako on. Absolvoval Učňovskou školu knihařskou v Novém Jičíně. Od prvního desetiletí 21. století se věnuje výhradně malbě. Tradici umělecké knižní vazby po něm převzal jeho syn, Ladislav Hodný mladší,“ popsal profesní dráhu uměleckého knihaře a malíře Vladimír Kalný z loketské knihovny.

Ladislav Hodný byl přítelem manželů Jana a Jarmily Sobotových, světově známých uměleckých knihařů z Lokte. Díky nabídce před několika lety zesnulého Jana Soboty také pracoval a tvořil ve Spojených státech amerických. „Bylo to v Dallasu, kde měl Honza ateliér a kde učil na metodistické škole. Já jsem tam tenkrát strávil měsíc. Byla tam se mnou i knihařka Jana Přibíková. Učil jsem tam studenty vyrábět olejové papíry. Byl to hezký zážitek,“ vzpomíná Ladislav Hodný starší.

Umělecké knižní vazby a obrazy Ladislava Hodného mladšího a staršího si můžete v loketské městské knihovně prohlédnout do 8. března. 

autor: Josef Šorfa | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio