V klatovské knihovně pomáhá dětem se čtením švýcarský ovčák Chico

17. říjen 2019 14:35

Klatovská knihovna zavedla pro malé čtenáře jednu nezvyklou metodu. Děti můžou číst jednou týdně psovi, který chodí se svou paničkou přímo do místní knihovny.

„Chico k nám do knihovny chodí v rámci biblio a canisterapie, děti čtou pejskovi, nebo se s ním přijdou jen pomazlit, tím vlastně ztrácí ostych z veřejného čtení,“ řekla knihovnice Lucie Babková.

Děti si čtení Chicovi pochvalují. Podle nich je nejen hodný a poslušný, ale také dobrý a nekritický posluchač. Na rozdíl od některých spolužáků se jim za chyby neposmívá.

Hvězdou klatovské knihovny je švýcarský ovčák Chico. Chodí tam každý týden a těší se na něj hlavně děti, které mu čtou knížky. Chico je prý rád poslouchá, ale to hlavní je, že takhle dětem pomáhá trénovat na hodiny čtení

Chica do knihovny přivedla jeho majitelka Karolína Majdlová: „Chico je celým jménem Chico z Blatenských luk. Jedná se o bílého švýcarského ovčáka a je mu sedm a půl roku. Má asi osm zkoušek ze sportovní kynologie a teď jsme si řekli, že už máme skoro důchodový věk, takže si zkusíme udělat canisterapeutickou zkoušku. Kamarádka nás potom navedla na canistrapii v knihovně, která v severských státech funguje. Že se děti neustále střídají Chicovi nevadí. Když z něho mají strach, zkoušíme pomaličku, aby se ho nebáli.“

Canisterapie pomáhá zbavit se ostychu a děti zklidní

Do knihovny za neobvyklým posluchačem chodí i děti s paní učitelkou Janou Vyskočilovou, která také vede čtenářský klub. „Myslím si, že je to pro děti hodně zklidňující. Najednou musí respektovat pejska a on na ně za odměnu působí tím svým klidem. Po letech praxe vím, že někomu je dáno, že dokáže krásně nahlas plynule číst v podstatě od počátku nácviku čtení, a někdo se to nenaučí do konce života. Není nutné, aby lidi četli krásně nahlas plynule, ale důležité je, aby četli a věděli, co čtou,“ uvedla Jana Vyskočilová.

A jako přínosnou pro nácvik čtení, ale i pro rozmluvení dětí, vnímá canisterapii i logopedka Ivana Šedivá. Podle ní psi plní roli prostředníka mezi světem a okolím. Pomocí canisterapie dochází také k uvolnění spazmů a napětí. „Prostřednictvím toho, že se dotknu psa, cítím teplo a dotyk. A všichni přeci milujeme dotyky. Děti najednou zjihnou a jsou najednou úplně jiné. Jsou jiné, když se dotknou dětí nebo dospělých, a jsou jiné, když se dotknou zvířete,“ doplnila logopedka.

Canisterapie probíhá v knihovně v Klatovech každý týden a číst pejskovi můžou děti přijít i bez předchozího objednání.

autoři: Jitka Englová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio