V Klatovech si děti mohou hrát v družině i o prázdninách

16. srpen 2019 09:35

Zatímco někde rodiče řeší, jak zajistit hlídání dětí na celé prázdniny, v Klatovech mají po starosti. Celé léto tam funguje školní družina.

Prázdniny se pomalu blíží ke svému závěru a mnozí rodiče si asi oddychnou, že už nebudou muset řešit, kam s dětmi. V Klatovech ale mají o starost méně. Pro školáky prvního stupně je tam totiž celé dva měsíce otevřená jedna třída družiny.

Ve škole v Plánické ulici v Klatovech sice není tak rušno jako během školního roku, tu a tam ale nějaké dítko s rodiči přijde. „Je to dobrá věc, hodně to pomůže, babička ještě pracuje, tak nevím, co bychom jinak dělali,“ řekla maminka Kateřina.

Funguje vždy jedna ze čtyř klatovských základek

„Jak o hlavních prázdninách, tak o těch například jarních, město Klatovy zajišťuje chod školních družin. Školy se střídají, v Klatovech máme čtyři základní školy a vždy s řediteli škol provoz zařízení, které bude otevřené, domlouváme předem,“ vysvětlila vedoucí odboru školství Alena Kunešová.

„Je to pohodový, dopoledne jsme vevnitř, hrajeme si, děti svačí a jdeme na procházku. Potom máme oběd, hry ve třídě, pak zase jdeme ven. Vracíme se kolem 15. hodiny a děti se rozcházejí domů,“ popsala prázdninový provoz družinářka Jitka Šnourová. Letní režim družiny si pochvalují i děti, vůbec jim nevadí, že musí o prázdninách do školy. Včera měli na programu lanový park a zmrzlinu.

Letní provoz družiny je od 7:30 do 16 hodin a letos o prázdninách ji navštěvuje průměrně 10 dětí denně.

autoři: Jitka Englová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio