V Klatovech dnes děti ošetřovali zraněné. Konalo se tam oblastní kolo soutěže Mladý zdravotník

3. květen 2019 09:35

Mladí zdravotníci z celého Klatovska dnes bojovali v oblastním kole soutěže Mladý zdravotník. V něm jednotlivé týmy dokazovaly své dovednosti v poskytování první pomoci.

Soutěž se odehrávala venku v prostorách lesoparku. Kvůli ne úplně příznivému počasí to neměli soutěžící ani figuranti úplně snadné. Ale na druhou stranu první pomoc je potřeba za každého počasí, a nejen při krásných slunných dnech. Takže jak se říká těžko na cvičišti lehko na bojišti.

Soutěžilo se ve dvou kategoriích, a to první a druhý stupeň základních škol. Do Klatov přijela družstva například ze Železné Rudy, Nalžovských Hor, Kolince, Horažďovic nebo domácích Klatov. Celkem tady soutěžilo 45 mladých zdravotníků.

Klatovský park u Vodojemu dnes patří mladým zdravotníkům z celého Klatovska. Před chvílí tam začalo oblastní kolo soutěže, ve kterém jednotlivé týmy dokazují své dovednosti v poskytování první pomoci

Po celém parku byla rozmístěná stanoviště, na kterých děti plnily praktické úkoly, předváděly obvazovou techniku, transportovaly zraněného, a hlavně prováděly samotné ošetření. Některé úrazy vypadaly velmi realisticky, figuranti navíc měli informace o tom, jak se asi člověk s daným zraněním chová, jestli je zmatený, a podobně. Úkolem soutěžících bylo, aby se zraněným komunikovali, vyhodnotili, co mu je, a následně zvolili odpovídající první pomoc.

Znalost první pomoci často chybí

Podle organizátora akce, ředitele klatovského Českého Červeného kříže Pavla Böhma, není znalost první pomoci u dětí příliš dobrá, někdy dokonce není vůbec žádná. Na školách se totiž první pomoc vyučuje jen v rámci různých předmětů a bohužel se jí nevěnuje zdaleka tolik pozornosti, jakou by si zasluhovala.

Co se týče třeba dnešních soutěžích, jedná se vesměs o družstva ze škol, které organizují zdravotnický kroužek a učitelé se mu věnují mimo vyučování. U družstev, která v Klatovech v minulých ročnících soutěže skončila na prvních místech, je příprava hodně znát.

Vítězové oblastního kola soutěže Mladý zdravotník, postoupí do krajského kola, které bude 8. června ve Vejprnicích na severním Plzeňsku. Tam se utkají nejlepší mladí zdravotníci z celého Plzeňského kraje.

autoři: Jitka Englová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň