V klášterním areálu v Ostrově chce radnice vybudovat komunitní zahradu

3. červen 2021 13:55

Na místě zaniklé klášterní zahrady v Ostrově na Karlovarsku by měla vzniknout zahrada komunitní. Skupina obyvatel se obrátila na radnici s návrhem na úpravy nevyužívaných částí klášterního areálu.

Ostrov na Karlovarsku připravuje první část přestavby areálu u kláštera na okraji města. Z části bývalých kasáren chce radnice vytvořit rekreační a sportovní areál s in-line dráhou nebo dětským hřištěm. Na přestavbu areálu chce radnice požádat o dotaci z programu na opravy takzvaných brownfieldů. Náklady se odhadují okolo 36 milionů korun, polovina by mohla pokrýt dotace, informoval místostarosta Marek Poledníček (KDU-ČSL).

„Prostor v první fázi upravíme tak, že tam vznikne in-lineová dráha, různé hrací dynamické prvky spíše pro větší děti a pumptrack. Ještě tam zbyde místo na nový betonový skatepark, ale k tomu se dostaneme později, protože teprve probíhá projektová dokumentace,“ řekl Poledníček. První část přestavby, která začne letos, by měla být hotová do konce příštího roku.

Velký areál bývalých kasáren chce město rozdělit na dvě části, zhruba jedna třetina bude sloužit potřebám města, zbylé dvě budou k dispozici veřejnosti pro volnočasové aktivity. Radnice tyto dvě plochy oddělí zdí, kterou budou moci využít sprejeři.

V dalších třech etapách za klášterem vyroste také krytý skatepark, včetně sociálního zázemí, parkurové a workoutové hřiště. Práce završí v roce 2024 stavbou dětského dopravního hřiště, které bude sloužit ostrovským základním školám i veřejnosti. Oplocený areál bude mít osvětlení, stálou správu, kamerové zabezpečení a v budoucnosti by zde mohla stát i kavárna nebo další zázemí.

autoři: Jitka Brožková , Ivana Sedláčková , nkr | zdroj: ČTK
Spustit audio