V klášteře Chotěšov začala velká rekonstrukce

25. září 2018 09:58

Dosud největší rekonstrukce za 77 milionů korun začala v klášteře Chotěšov u Plzně. Obci se podařilo získat dotace a chce v objektu vybudovat muzeum barokních soch.

Do někdejšího kláštera premonstrátek, založeného v letech 1202 až 1210, obec díky dotacím ministerstva kultury i kraje investovala dosud přes 30 milionů Kč. Zatím hlavně do střech a odvodnění. Obec, která je už 25 let vlastníkem, dává do údržby památky jeden až dva miliony korun ročně. Nyní začala velká rekonstrukce, kterou podpoří více než 50 miliony korun evropský program IROP. Chotěšovu se podařilo získat tak velké dotace poprvé, i když o ně usiloval už třikrát.

Do začátku roku 2020 se díky dotaci EU opraví štoly pod konventem a fasáda jihozápadního křídla. Ve dvou místnostech v suterénu, kde bylo improvizované muzeum o historii objektu i obce, vznikne digitalizovaná interaktivní expozice. V chodbách a celách v přízemí bude depozitář cenných barokních soch západních Čech. „S vlastníky už je dohodnuto přemístění prvních šesti soch, které se zde trvale vystaví, například tři z domažlické farnosti, další ze zámku v Křimicích," řekl starosta Luděk Rosenberger. V budoucnu bude v muzeu i restaurátorská dílna, otevřená veřejnosti, kde by se vytvářely kopie soch, které se vrátí do plenéru.

Kompletní oprava by přišla na miliardu

V klášteře probíhají bourací práce a rekonstrukce se naplno rozjede na jaře. Opravy se dočká část u klášterního kostela a celé jihozápadní křídlo. „V horním patře, kde je už renovovaná slavnostní kapitulní síň, opravíme zázemí pro svatby a společenské akce," řekl starosta. Opravena bude asi čtvrtina venkovních omítek konventu, interiéry přízemí a části patra, tedy asi šestina. Kompletní oprava by stála zhruba miliardu korun.

Suma na současné etapy je mírně vyšší než rozpočet obce, která by si chtěla památku dlouhodobě ponechat a neshání žádného kupce. Pravidelné prohlídky kláštera se konají od května do konce září o víkendu, větší skupiny se mohou ohlásit správci kdykoliv. Několik let se zde také konají svatby, letos to bylo rekordních 30 obřadů. K areálu přiléhá zahrada s domem, který trvale obydlen soukromým majitelem. Stejně tak lesovna kláštera má soukromého majitele, který ji postupně opravuje a pořádá zde akce pro veřejnost, například Chotěšovské zahradní slavnosti.

autor: Michaela Svobodová | zdroj: ČTK
Spustit audio