V Kladrubech skončila rekonstrukce velké části kláštera. Už 1. dubna uvidíte nové expozice

20. březen 2023 11:15, aktualizováno

V Kladrubech na Tachovsku skončila rekonstrukce velké části tamního kláštera. Nové expozice představí turistům každodenní život mnichů a působení rodu Windischgrätzů.

Oprava byla dosud největší v novodobé historii této památky. Přišla na 165 milionů korun a z programu IROP ji podpořila Evropská unie. Díky rekonstrukci velké části kláštera se turisté podívají do dosud nepřístupných částí starého a nového konventu. V nich vznikly dva úplně nové prohlídkové okruhy.

Jedna trasa je zaměřená na život mnichů. „Místnosti jsou zařízeny přesně podle soupisu majetku z roku 1785. Pokusili jsme se o přesnou rekonstrukci, kde jsme neměli k dispozici historický mobiliář, pomohli jsme si kopiemi,“ vysvětluje kurátorka Stanislava Beránková. Turisté uvidí kromě cel i jídelnu nebo školu pro budoucí řeholníky. Druhý okruh přibližuje rod Windischgrätzů, který objekt vlastnil po zrušení kláštera v 19. a 20. století. Kromě historické šlechtické galerie a muzea návštěvníci uvidí také očištěné a obnažené zbytky pivovaru patřící této rodině, jež při rekonstrukci objevili stavaři.

Podle ředitele regionální pobočky Národního památkového ústavu Petra Pavelce klášter veřejnosti odhalí skoro tisíciletou duchovní tradici. „Tato tradice má své principy, důležité i pro dnešní dobu. S mnišským řádem je navíc spjata celá řada významných osobností a také známých umělců.“

Nové expozice si mohu turisté prohlédnout od 1. dubna. Kastelán Milan Zoubek každopádně věří, že obnova kláštera bude pokračovat a podaří se sehnat další finanční prostředky. Oprava zbývajících částí kláštera přijde podle odhadů ještě na stovky milionů korun.

autoři: Lukáš Milota , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio