V každé druhé domácnosti vás uvítá pes a každá třetí na Karlovarsku bydlí u své kočky

19. leden 2019 09:00

Bez domácího mazlíčka si neumí život představit 55 % obyvatel Karlovarska. Ročně na jejich péči vynaloží 12,9 tisíc korun.

Pořizovací náklady za všechny mazlíčky, které mají obyvatelé Karlovarska v současné době doma, činí průměrně 5 400 korun a roční náklady na živobytí mazlíčků v kraji průměrně dosahují výše 12,9 tisíc korun.

V každé druhé domácnosti vás uvítá pes, a to i přes to, že jeho pořízení i roční výdaje jsou poměrně vysoké. 85 % Čechů si psa kupuje přímo od chovatelů a v průměru investuje do pořízení psa skoro pět tisíc korun. Jen 5 % majitelů si pořídí psa z útulku. Roční náklady je pak vyjdou na 13 200 korun a péče o psa jim zabere až tři hodiny denně, zjistil Marek Šubr, manažer výzkumu.

Z mezinárodního srovnání Češi vychází dokonce jako jedni z nejvášnivějších pejskařů

Psa najdete ve 38 % karlovarských domácností. A právě psům, jako jediným z mazlíčků, dopřávají jejich majitelé výcvik, Češi do něj investují v průměru 1 800 korun. Psi jsou navíc nejčastěji rozmazlovanými domácími mazlíčky - svému nejlepšímu příteli dopřává speciální péči pětina pejskařů.  

U ostatních zvířat je procento minimální. Oplátkou si vydělává jen 2 % psů, například reklamou, odměnou na soutěži, přehlídce či závodech. Průměrně si majitel „pracovitého“ domácího mazlíčka přijde ročně na 2 600 korun.

Zvíře pověstné svou nezávislostí patří mezi ty nejčastěji darované

Jako dárek se kočka ocitla v polovině rodin, pouze čtvrtina si jí koupila, obvykle od chovatele, a každý pátý jí našel. Průměrné náklady na roční péči majitele vyjdou na 7 900 korun.

Dítě a kočka

Každý šestý Čech má doma finančně i časově nenáročné rybičky. Každá desátá rodina má doma králíka. Pětici nejpopulárnějších domácích mazlíčků v českých domácnostech uzavírá papoušek.

Po Vánocích do útulku?

Prakticky ve všech domácnostech se o mazlíčka stará nějaký dospělý, děti se zapojují jen v necelé pětině domácností, častěji je to v případě, že chovaným zvířetem je hlodavec. Křeček je součástí 5 % českých domácností a v polovině rodin se o něj starají právě děti.

Každý pes si zaslouží milující rodinu

Domácí mazlíčci, navzdory přání nejednoho dítěte, ale nebývají obvyklým vánočním dárkem. Mýtus o přeplněných zvířecích útulcích, kam lidé odkládají po Vánocích živé „nevhodné dary“, se řada útulků snaží dlouhodobě vyvrátit.

Pod stromečkem se tak spíše než domácí mazlíček objevují dárky pro zvířata. Rybičky mají sice smůlu, ale do hraček pro psy majitelé ročně investují v průměru 400 korun, pro kočky a papoušky 200 korun, králíkům nadělí hračky maximálně do stokoruny.

autor: nkr | zdroj: Tiskové centrum FSČS
Spustit audio