V Karlových Varech začal soudní spor o KV Arénu

21. září 2012

U Okresního soudu v Karlových Varech začal tento týden spor mezi městem a stavebními firmami Syner, Bau-Stav a Metrostav o to, kdo bude vlastníkem KV Arény. Magistrát chce, aby za majitele haly byly označeny firmy.

Vedení města tvrdí, že smlouva na výstavbu multifunkční haly byla uzavřena na základě protiprávného výběrového řízení, a proto je neplatná. Stavební firmy zakázku získaly v losování, za jehož průběh město potrestal antimonopolní úřad pokutou půl milionu korun. To se novému vedení radnice nelíbilo a podalo na vlastnictví arény žalobu. Tvrdí, že pokud firmy stavěly podle nezákonného tendru, smlouvy neplatí.

U soudu se Karlovy Vary domáhají toto, aby město dostalo zpět zhruba jednu miliardu korun, kterou stavba stála a firmy získaly halu. Stavební společnosti říkají, že pokud soud skutečně určí arénu do jejich vlastnictví, může se stát, že ji zavřou.

To by znamenalo velké komplikace. O svůj domovský stadion by tak například přišel extraligový hokejový klub HC Energie Karlovy Vary. Do problémů by se dostal i nový městský bazén, který se nachází v těsném sousedství haly a jehož energocentrum je napojeno právě na KV Arénu.

Další jednání soudkyně odročila na 22. října a není vyloučeno, že už spor rozhodne.

autor: Radim Jehlík
Spustit audio