V Karlových Varech se opět po roce chystá „mezinárodní folklorní lázeň“

27. srpen 2018

Už brzy se do Karlových Varů sjedou milovníci folkloru – 23. ročník Karlovarského folklorního festivalu proběhne ve dnech 4.–9. září. Na festivalových scénách umístěných na různých místech Karlovarského kraje se letos představí tanečníci, muzikanti a zpěváci z šesti zemí světa.

Z největší dálky do Karlových Varů v letošním roce zavítá soubor  Spandan Sanskrutik Trust z indického Ahmedabadu.  Divákům se představí hned v úterý 4. září na jedinečném celovečerním představení v karlovarském hotelu Imperiál. Spolu s ním folklor vzdálenějšího východu předvede v pořadu pod názvem „Tance tisíce a jedné noci“ univerzitní gruzínský soubor z hlavního města Tbilisi.

Balkánské rytmy i slovenský temperament

Z východu Evropy se do Karlových Varů chystá rumunská umělecká skupina z oblasti Codrului. Balkánský rytmus na festivalu zajistí soubor CAS Ilinden z makedonské Bitoly. Ani letos se festival neobejde bez oblíbených Slováků (tentokrát zastupovaných muzikanty a tanečníky z košického souboru Želiezko) nebo rusínského souboru Skejušan.

Tradice svých regionů představí návštěvníkům také sedm tuzemských souborů. Region Chodska zastoupí Domažlická dudácká muzika a Národopisný soubor Postřekov, jižní Čechy kovářovský soubor Kovářovan, ze západních Čech dorazí  Soubor písní a tanců Rokytí z Rokycan a diváckým zážitkem bude i vystoupení Orchestru lidových nástrojů Plzeňského kraje.  Karlovarský region představí soubor Stázka z Teplé a pochopitelně i karlovarský soubor Dyleň, hlavní organizátor festivalu.

Týden plný folkloru

Festival během týdne nabídne kulturní zážitek nejen karlovarskému publiku, ale účinkující soubory zavítají také do divadla ve Františkových Lázních, na kolonádu v Mariánských Lázních, do bečovských zámeckých zahrad, do  Ostrova, Jáchymova nebo Lokte, kde mimo jiné proběhne i zábavně-naučná Folklorní stezka pro děti.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.