V Karlových Varech požadovala demisi Babiše stovka lidí

20. prosinec 2019 09:30

Zhruba sto lidí se ve čtvrtek 19. prosince vpodvečer sešlo v Karlových Varech na další z demonstrací za odstoupení premiéra Andreje Babiše. Protest se konal pod heslem „Konec vlády jedné straky“.

Řečníci poukazovali na to, že premiér Babiš je opět trestně stíhán za podvod kvůli Čapímu hnízdu a nově jej Evropská komise podezřívá ze střetu zájmů. Vladimír Melichar z KDU-ČSL vyzval voliče, aby dávali hlasy politickým stranám, které mají jasná demokratická pravidla, nikoli těm, které vznikají jako podnikatelské projekty.

Demonstrace byla součástí celostátních akcí pořádaných spolkem Milion chvilek pro demokracii. Podle organizátorů v posledních měsících přišlo požadavky podpořit už asi milion lidí. Spolek Milion chvilek a jeho příznivci požadují na demonstracích a formou petic Babišovu demisi a zastavení státních zakázek a dotací pro holding Agrofert, který dal Babiš do svěřeneckého fondu. Chtějí také hájit nezávislost justice i médií.

V úterý 17. prosince zástupci spolku v závěru pražské demonstrace uvedli, že příští rok budou v protestech pokračovat. Babiš v reakci na demonstrace uvedl, že respektuje právo lidí demonstrovat, odstoupit ale nehodlá.

zdroj: ČTK
Spustit audio