V Karlových Varech pokračuje veřejná sbírka pro uprchlické tábory v Řecku

4. červen 2021 10:55

Hygienické a psací potřeby, dětská výživa, nebo letní obuv. To jsou jen některé části humanitární pomoci, kterou začali dobrovolníci shromažďovat v Karlových Varech. Organizují totiž sbírku pro uprchlické tábory v Řecku.

Nezisková organizace Iniciativa vlny solidarity zahájila sbírku pro uprchlické tábory v Řecku. Ve vybraných městech České republiky zřídili dobrovolníci kontaktní místa, ve kterých materiální pomoc kompletují. Sbírka potrvá dva týdny a své koordinátory má i v Karlových Varech.

„Situace je tam velmi dramatická, je tam spousta dětí. Stany jsou přeplněné, je tam hodně nemocných a tamní úřady situaci nezvládají,“ popsala situaci v uprchlických táborech na území Řecka Zdislava Melicharová z neziskové organizace. V současné době tam žijí ve špatných podmínkách stovky rodin hlavně z Afghánistánu a Sýrie. Své země museli opustit zejména kvůli ozbrojeným konfliktům.

„Jsou to normální lidé, kteří chodili do práce, studovali, a najednou se ocitli v takových podmínkách, ve stanech bez možnosti hygieny i zdravotní péče,“ dodala paní Zdislava, která patří mezi dobrovolníky, kteří uprchlické rodiny dlouhodobě podporují.

Kvůli špatné situaci v uprchlických táborech teď vznikla takzvaná rychlosbírka. Kontaktní místo pro příjem humanitárního materiálu je umístěno na faře v Karlových Varech Rybářích. Dobrovolníci tady shromažďují hygienické potřeby obuv, stany a potřeby pro děti. Podrobnosti nabízí internetová stránka Iniciativa vlny solidarity.

autoři: Zdeněk Trnka , nkr
Spustit audio