V Karlových Varech mohou lidé slyšet mladé pěvce z celého světa

8. listopad 2019 10:00

54. ročník Mezinárodní pěvecké soutěže Antonína Dvořáka je tady. Začíná v karlovarských Alžbětiných lázních, kam si mohou ode dneška (8. 11.) až do příští středy během dne přijít zájemci zdarma poslechnout soutěžící mladé operní a koncertní pěvce do 35 let z téměř celého světa.

„Do letošní soutěže se přihlásilo celkem 106 zpěváků z 18 zemí.  Nejvíc se jich přihlásilo od nás z Česka, ale mezi soutěžícími jsou například tři Japonci, pěvci z Jižní Koreje, dva z Číny, soutěží jedna Mexičanka,“ uvedl ředitel soutěže Alois Ježek. Soutěží se celkem ve čtyřech kategoriích: Junior, Opera, Píseň a Operní naděje.

Předsedou jedenáctičlenné poroty bude operní pěvec Peter Dvorský. Do poroty usednou například Eva Randová, Bojidar Nikolov nebo Martin Otava, ředitel plzeňského Divadla J. K. Tyla. „Porotkyní bude také členka opery a vítězka prvního ročníku soutěže Magdaléna Hajóssyová,“ připomněl Ježek.

Pěvecké klání pořádá Mezinárodní pěvecké centrum Antonína Dvořáka. Partnerem soutěže je Český rozhlas Karlovy Vary. Jeho ředitel Zdeněk Levý předá cenu nejúspěšnějším v kategorii Píseň. V této kategorii si mohou soutěžící vybrat například Liturgické písně Zdeňka Lukáše, jednoho z nejvýznamnějších tvůrců české hudby druhé poloviny 20. století, který působil v Plzni.

autor: Josef Šorfa | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio