V karlovarském muzeu ožívá Příběh skleněné vánoční ozdoby

22. listopad 2022 10:35

Karlovarské muzeum připravilo pro návštěvníky výstavu Příběh skleněné vánoční ozdoby. Stovkami skleněných foukaných ozdob je tam nazdobeno pět vánočních stromků.

Stromky v muzeu zdobí například takzvané vlastenecké ozdoby ve tvaru červených modrých a bílých sladkostí, nebo marcipánová kolekce. Jeden ze stromků je díky ozdobám nazván Pocta lázeňským lesům. Nechybí v něm ozdoby s veverkami nebo jeleny a houbičky. 

Zaujme také Severská kolekce, inspirovaná Islandem. „Na ozdobách jsou dekory islandských svetrů, dekory stékající lávy, polární záře. A dokonce i islandské domečky,“ popsala ředitelka Muzea Karlovy Vary Dominika Kožešníková. Za vznik expozice stojí její starší dcera. „Vyhrála soutěž, ve které navrhla vlastní kolekci ozdob. A přišla s nápadem uspořádat výstavu,“ uvedla ředitelka.

Odkud jsou vystavené ozdoby? „U nás se skleněné ozdoby až na výjimky nefoukají, ty vystavené jsou ze dvou manufaktur, Koulier z Oflendy na Hlinsku a společnosti Glassor z Liberce,“ informovala Kožešníková.

Příchozí také zjistí, jak se ozdoby vyrábí. A to jak díky dvěma krátkým dokumentárním snímkům, tak díky vitrínám s ukázkami koulí v různých fázích výroby. Příchozí mohou v muzeu ocenit i rarity, třeba skleněné labutě s ocasy z peří anebo skleněné modré Škody 120.

autor: Josef Šorfa
Spustit audio