V Karlovarském kraji znovu narůstá počet nakažených koronavirem. Nejhorší situace je na Sokolovsku

27. listopad 2020 10:00

V Karlovarském kraji přibylo ve středu 188 potvrzených případů koronaviru. O den dříve jich přibylo 25, v pondělí 139. Počet nakažených v kraji tak v posledních dnech mírně roste.

V rizikovém skóre protiepidemického systému (PES) má Karlovarský kraj k 26. listopadu 77 bodů, mezi kraji je to nejvíc z ČR. V systému zůstává celé Česko na čtvrtém z pěti stupňů, jimiž se řídí opatření proti nákaze. V kraji je nejhorší situace na Sokolovsku, plyne z údajů ministerstva zdravotnictví.

Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek pro Radiožurnál uvedl, že rozdíly v systému PES mezi regiony jsou alarmující, skóre je od 47 do 77 bodů. Jako problematický zmínil Vysočinu nebo Královéhradecký a právě Karlovarský kraj.

V Karlovarském kraji za poslední týden vzrostlo skóre v systému PES z 62 bodů na 77. Nejhorší situace je na Sokolovsku, které je k 26. 11. na 88 bodech, Karlovarsko je na 77 bodech. Chebsko má nyní 76 bodů. V celé ČR je skóre na 57 bodech, což je třetí stupeň, opatření ale stále odpovídají stupni čtvrtému. Regionálně se mají začít opatření odlišovat až v prvních dvou nejnižších stupních.

Komunitní přenos

Podle epidemioložky a mluvčí Krajské hygienické stanice Karlovarského kraje Michaely Zajíčkové je vysoké skóre v kraji dáno především komunitním přenosem. „Důsledně trasujeme, dohledáváme rizikové kontakty. Přenosy jsou komunitní i v rodinách. Testuje se i v sociálních službách,“ řekla Zajíčková.

V Karlovarském kraji je aktuálně 1 467 lidí nakažených koronavirem. Vyplývá to z udajů Krajské hygienické stanice s tím, že nejvíce nemocných je na Sokolovsku, celkem 596, následuje Karlovarsko s 534 pacienty. Na Chebsku je pozitivních 337 osob. Od začátku epidemie se v regionu nakazilo celkem 10 189 lidí a 190 na následky nemoci zemřelo.

autor: nkr | zdroje: ČTK , Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio