V Karlovarském kraji vytvoří hasiči a záchranáři společný tým

12. listopad 2012

Karlovarští krajští hasiči uzavřeli se záchrannou službou dohodu o spolupráci. Ta umožní kvalifikovanější odbornou přípravou hasičů i zdravotníků a také vznik nového speciálního týmu na řešení mimořádných událostí v případě ohrožení nebezpečnou nákazou.

Základ týmu tvoří deset lidí, kteří se budou trvale připravovat na možné typy ohrožení vysoce nakažlivými chorobami. Pokud by taková událost nastala, záchranáři by řídili zásah po zdravotní stránce a hasiči by zajistili zázemí a vybavení.

Dohodu o spolupráci podepsali ředitelé karlovarského Hasičského záchranného sboru Václav Klemák a Zdravotní záchranné služby Karlovarského kraje Roman Sýkora. Dohoda navíc umožňuje využití psychologické služby hasičů nejen u zásahů záchranné služby, ale i při psychologických problémech samotných záchranářů či obětí událostí, kde záchranáři budou pomáhat.

První prověrkou na základě uzavřené dohody bylo sobotní společné cvičení s námětem dopravní nehody v prostorách nového sídla záchranné služby v Karlových Varech. Náplní cvičení byla především bezpečnost zasahujících. Už v listopadu se hasiči a zdravotníci společně zúčastní nácviku vyprošťování osob z havarovaných vozidel, což dříve nacvičovali výhradně hasiči.

V minulosti přišli hasiči s návrhem společného operačního střediska se záchrankou. Tento projekt se nepovedlo realizovat a nyní už není toto řešení z technických důvodů možné.

autor: Radim Jehlík
Spustit audio