V Karlovarském kraji vítr přerušil provoz na tratích

10. únor 2020 08:30

V Karlovarském kraji byl v noci na dnešek kvůli větru přerušen provoz na některých regionálních tratích. Nejezdily také mezinárodní vlaky do Německa, kde byl kvůli bouři provoz na železnicích zastaven už v neděli večer. K popadaným stromům vyjížděli hasiči už v noci, vítr ale dnes před šestou hodinou v kraji zesílil a výjezdů přibývá, řekl ráno ČTK mluvčí krajských hasičů Jiří Markusek. Po 7. hodině se ale vítr v kraji uklidnil. 

„V noci jsme vyjížděli ke 14 událostem. Šlo hlavně o popadané stromy," uvedl Markusek. Nejprudší vítr dorazil do kraje před 6. hodinou ráno. Od té doby začali vyjíždět k jedné události za druhou.

Výjezdy nejprve mířily na Ašsko a postupně se, jak se bouře přesouvala nad krajem, objevovaly nové problémy na Sokolovsku a Karlovarsku. Po pádu stromu na osobní automobil v Aši byl jeden zraněný člověk převezen záchranáři na chirurgickou ambulanci chebské nemocnice.

Čtěte také

„Podle našich informací Hasičský záchranný sbor Karlovarského kraje eviduje více než 260 událostí, ke kterým hasiči vyjížděli v noci i během dne. Většina zásahů se týkala odstranění padlých stromů, v jednom případě došlo k zapálení lesa bleskem,“ upřesnil hejtman Petr Kubis.

Silný vítr ráno doprovázela například v Sokolově i bouřka a intenzivní déšť. Podle Jany Stacke z plzeňské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu byl ráno nejsilnější vítr v Karlovarském kraji na Klínovci, a to 133 km/h, v nízkých polohách foukalo například v Aši rychlostí 100 km/h, na karlovarském letišti vál vítr rychlostí 90 km/h.

Už v noci podle informací náměstka hejtmana Martina Hurajčíka Karlovarský kraj preventivně zastavil provoz na trati Mariánské Lázně - Bečov - Karlovy Vary. Provoz byl podle webu Českých drah zastaven i na trati Vojtanov - Bad Brambach, nejedou i vlaky z Chebu na Norimberk a z Aše do Hofu. Odkloněna byla trasa Pendolina, a to přes Karlovy Vary a Ústí nad Labem.

Nyní už je ale téměř veškerá železniční doprava v regionu obnovena. Stále ale hrozí nárazový vítr a je možné, že z důvodu rizika nebo překážky na trati bude některý úsek opět uzavřen. Kolem 14. hodiny nově opět popadaly stromy na železniční trati Františkovy Lázně - Aš a Františkovy Lázně – Vojtanov, doprava vlaků je tedy v místě přerušena. Jezdit bude náhradní autobusová doprava. Do odvolání jezdí vlaková přeshraniční spojení pouze na hranice s Německem.

Na letišti v Karlových Varech neevidují zatím žádné škody způsobené silným větrem. Podle dispečinku Údržby silnic Karlovarského kraje není aktuálně na silnicích v regionu hlášena žádná uzavírka.

Kvůli hromadění poruch na vedení vyhlásil ČEZ kalamitní stav také v Karlovarském kraji

V důsledku silného větru je v současnosti v Karlovarském kraji 33 obcí bez elektrické energie, což se týká cca 17 tisíc odběratelů. Poruchy nyní vyhledávají a řeší pracovníci ČEZ, v 9 a 13 hodin zasedal krizový štáb. Pro nahlašování poruch a další informace lze využít webové stránky energetické společnosti.

Karlovarský kraj už s předstihem vyzval ředitele škol v kraji, aby akceptovali případné absence dojíždějících žáků, kteří se od školy kvůli dopravním problémům nedostanou. Někteří žáci tak dnes do škol nedorazili.

I přes poměrně nepříznivé prognózy se nakonec bouře Sabine dotknula areálů nemocnic v regionu jen minimálně. Jak v Karlových Varech tak v Chebu jsou hlavní komplikací především popadané větve, které se naštěstí obešly bez újmy na zdraví nebo majetku. V Karlovarské krajské nemocnici je likvidují průběžně vlastními silami, v parku chebské nemocnice za pomoci hasičů.

Zde vítr navíc poškodil i billboardy které jsou nainstalovány u vnější zdi nemocnice podél ulice 17. listopadu. Jejich vlastníky již nemocnice informovala a požádala o zajištění. V Chebu také zaznamenali kolem páté hodiny ranní i krátké výpadky proudu, které však na chod nemocnice neměly žádný vliv.

Krajští hasiči před větrem varovali už v neděli večer. Při velkém počtu událostí spojených s větrem ale jednotky přednostně vyjíždějí k záchraně lidí a majetku.

Meteorologové vydali výstrahu týkající se extrémně silného větru s nárazy nad 110 km/h také pro pondělní dopoledne a upozorňují na silný vítr s rychlostí nad 90 km/h rovněž s platností od pondělí 10. února do 17 hodin. Silný západní vítr bude podle předpovědi trvat až do úterý 11. února do 20 hodin.

autoři: Andrea Strohmaierová , Radim Jehlík | zdroje: Český rozhlas Karlovy Vary , ČTK
Spustit audio