V Karlovarském kraji slouží už 67 externích defibrilátorů

17. září 2019 10:00

V Karlovarském kraji je k dispozici už 67 automatických externích defibrilátorů. Celkem 45 z nich pořídila v posledních dvou letech Zdravotnická záchranná služba Karlovarského kraje z prostředků kraje.

Defibrilátory mají k dispozici všechny složky Integrovaného záchranného systému, hasiči, policie nebo strážníci. „Chceme ještě rozšířit lokality o místa, kde se shromažďuje velké množství lidí, na stadiony, obchodní centra a podobně,“ uvedl ředitel krajské záchranné služby Jiří Smetana.

Nasazení přístrojů, které mohou zachránit život lidem, které postihne náhlá zástava oběhu, se díky jejich rozšíření na složky záchranného systému zvyšuje. Zatímco před dvěma lety byly použity ve čtyřech případech, loni to bylo už 72 a jen do srpna letošního roku se defibrilátory použily v 58 případech.

Automatické přístroje umí při aplikaci na postiženého člověka samy zjistit, jestli je situace vhodná pro použití elektrického výboje, nebo ne. Přístroj tak může používat i proškolený laik.

Cena jednoho přístroje je zhruba 50 tisíc korun a kraj je vybíral s ohledem na to, aby byly propojitelné s profesionálními zařízeními záchranářů.

zdroj: ČTK
Spustit audio