V Karlovarském kraji se stále více obyvatel podílí na třídění bioodpadu

V Karlovarském kraje je třídění bioodpadu v posledních letech běžnou záležitostí. Třídí se i na vesnicích. Stále ve větší míře ho odevzdávají nebo zpracovávají obyvatelé.

Některá města mají i vlastní kompostárny Od dubna letošního roku je pro obce sběr bioodpadu povinný. V Karlových Varech město biologicky rozložitelný odpad nejen sbírá, ale i zpracovává. „Nádob na bioodpad jsme měli ve městě 1446, celkem jsme z nich sebrali 1110,6 tun bioodpadu a dalších 639,3 tun z městské zeleně,“ shrnul mluvčí magistrátu Jan Kopál.

Město má svou kompostárnu v Žižkově ulici ve Staré Roli, kterou provozuje Správa lázeňských parků, kam mohou občané přebytečný bioodpad uložit. Náklady na svoz bioodpadu činily v loňském roce 2,4 milionu korun, doplnil mluvčí karlovarského magistrátu. Město podpořilo sběr bioodpadu také zakoupením 650 ks domácích kompostérů, o které místní mohli bezplatně zažádat.

Možnost požádat o domácí kompostér mají lidé v několika dalších městech kraje

I v Chebu využili dotace na nákup domácích kompostérů, v nichž lze zpracovat biologický odpad z domácnosti a zahrady. Nádoby na bioodpad pak rozmisťuje město zejména u zahrádkářských kolonií, kde od nich mají klíče sami zahrádkáři, což zajišťuje, že do nich nikdo nevhodí jiný druh odpadu, který by bioodpad znehodnotil. Odpad z městské zeleně se pak převáží do kompostárny v nedalekých Chocovicích.

V Sokolově přibyly k ostatním kontejnerům nádoby na bioodpad až letos. Město na devět míst umístilo 11 kontejnerů. „Jedná se samozřejmě o místa, kde občané produkují tento odpad. Nemá smysl kontejnery umisťovat na sídliště. Vytipovali jsme místa hlavně v lokalitách, kde je převaha rodinných domků,“ řekl místostarosta Sokolova Karel Jakobec. V Sokolově měli lidé také možnost požádat o domácí kompostér.

Velkou oblibu mají domácí kompostéry v Ostrově, kde je město díky dotaci nabídne lidem do trvalé zápůjčky už potřetí. V malé obci Krásná u Aše si obyvatelé biologicky rozložitelný odpad zpracovávají buď sami v malých kompostérech, nebo jej přinášejí do obecních kontejnerů.

autor: nkr | zdroj: ČTK
Spustit audio