V Karlovarském kraji se meziročně zvýšil počet lidí bez práce na téměř dvojnásobek

13. leden 2021 08:55

Karlovarský kraj se znovu zařadil mezi regiony s nejvyšší mírou nezaměstnanosti. V prosinci tam bylo necelých 11 tisíc lidí bez práce. Během jednoho roku se tak počet nezaměstnaných zvýšil téměř dvojnásobně.

Lázeňství, gastronomie a cestovní ruch. To jsou oblasti, ve kterých vloni úřad práce v Karlovarském kraji zaznamenal nejvyšší nárůst nezaměstnaných. „Tím že máte dítě doma, nikdo vás nezaměstná tak jak byste si přála. Dělala bych fakt cokoliv, ale v téhle době je to opravdu náročné. Ta práce pro nás matky prostě není. Je to hezký, že nám nabízejí 14 hodin denně makat, ale kdo se potom postará o ty děti? To je problém,“ říká Lenka Nováková, která o práci přišla vloni v březnu.

Největší nárůst nezaměstnaných na úřadě zaregistrovali už v první vlně koronavirové pandemie, na jaře roku 2020. „Největší nárůst byl zaznamenán v měsíci dubnu, kdy jsme měli v březnu 3,1 procenta a pak v dubnu 4,3 procenta. Postupně během toho roku nám nezaměstnanost rostla až na těch 5,4 procenta, které jsme zaznamenali ke konci roku,“ uvedla ředitelka krajské pobočky úřadu práce Alice Kalousková.

Nejvíce lidí bez práce je v regionu dlouhodobě na Sokolovsku

Kromě dopadů koronavirové krize má v této části kraje na nezaměstnanost vliv i postupné propouštění největšího zaměstnavatele, společnosti Sokolovské uhelné. „Tam došlo v průběhu toho uplynulého roku k propuštění zhruba 700 lidí,“ doplnila Kalousková.

Kromě Sokolovské uhelné vloni v kraji nahlásilo hromadné propouštění celkem 19 subjektů. „Hromadné propouštění se dotklo 961 osob. Dá se říct, že většina byla nahlášena právě z oblasti gastronomie a hotelnictví.“ Nárůst počtu nezaměstnaných za loňský rok v Karlovarském kraji je nejvyšší z celé republiky, dodala Alice Kalousková.

Více v reportáži:

autoři: Ivana Sedláčková , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio