V Karlovarském kraji se komplikují povolební vyjednávání. Místní míří do opozice

6. říjen 2020 14:00

Jednání o koalici v Karlovarském kraji se komplikuje. Místní hnutí nezávislých za harmonický rozvoj měst a obcí dnes 6. října oznámilo, že půjde do opozice.

Zástupci hnutí to zdůvodnili tím, že nechtějí být nástrojem politikaření velkých stran. Bez jejich hlasů v zastupitelstvu ale nemůže ani ANO s ODS ani STAN s Piráty a Volbou pro Karlovarský kraj (VOK) sestavit koalici. ANO a ODS mají dohromady 17 hlasů ve 45členném zastupitelstvu, STAN, Piráti a VOK také 17 hlasů. Ve hře byly čtyři hlasy Místních a tři hlasy SNK1 - Starostů našeho kraje. Mimo jednání jsou zatím tři hlasy SPD.

„S hnutím ANO jsme na počátku vedli jednání jako s vítězem voleb a přišlo nám proto krajně zavádějící a neseriózní prezentovat tato jednání jako již jasnou tvorbu nové krajské koalice,“ uvedl lídr hnutí Místní a starosta Chodova Patrik Pizinger.

Koaliční půdorys

„Hnutí ANO navrhlo koaliční půdorys, který nebyl hnutím Místní přijat. Toto rozhodnutí respektujeme, i když nás velmi mrzí. Oslovili jsme k jednání VOK a Piráty,“ sdělila náměstkyně hejtmana Karlovarského kraje Jana Mračková Vildumetzová (ANO), která za ANO řídí vyjednávání.

Zároveň Místní vnímají negativně nátlak Pirátů i koalice STAN, KOA, VPM Cheb a TOP 09 k zapojení do široké krajské koalice bez hnutí ANO. Lídr STAN Petr Kulhánek řekl, že blok STAN, Pirátů a VOK zůstává spolu. „Ráno jsme se o tom znovu ujistili. O rozhodnutí hnutí Místních jsme dnes jednali s Patrikem Pizingerem. Přesto jsme hnutí požádali o možnost dalšího dialogu,“ uvedl Kulhánek. Trojblok znovu oslovil s žádostí o možné jednání ODS, která zatím zůstává při jednání na straně ANO.

Jednání buou pokračovat

Hlavní vyjednavač Pirátů Vojtěch Franta řekl, že o nabídce jednání s ANO informoval ostatní představitele trojbloku, STAN i VOK. „My se nebráníme jednání. ANO vyhrálo volby, ale není jasným vítězem. Tím je ten, kdo bude schopen sestavit koalici. Chceme ale spolu se STAN a VOK nadále zůstat jednotní,“ řekl Franta.

Druhá z menších stran, SNK1, která má tři hlasy v zastupitelstvu, po prvních jednáních ustoupila z rychlého rozhodnutí s kým spolupracovat. „Nechceme být jazýčkem na vahách. Dál budeme jednat se všemi stranami, ale případnou spolupráci nechceme uspěchat a budeme ji projednávat s našimi kandidáty,“ řekla jednička kandidátky Markéta Sinkulová Moravcová.

autor: nkr | zdroj: ČTK
Spustit audio