V Karlovarském kraji přibylo za týden nejvíc nakažených. Nejhůře z republiky je na tom Karlovarsko

8. září 2021 15:05

Epidemie koronaviru začala v Karlovarském kraji opět mírně sílit. Aktuálně nejhůře je na tom z celé země okres Karlovy Vary. Počet nakažených na 100.000 obyvatel je tam za poslední týden téměř 77, v celém kraji 39.

V Karlovarském kraji, který má 293.000 obyvatel, přibylo za uplynulý týden téměř 130 případů covidu, z toho na Karlovarsku 88. Nejvíce případů testy dosud potvrdily v úterý. Zaznamenaly 32 nově nakažených, nejvíc od začátku května.

Největší vlna epidemie zasáhla kraj v lednu a v únoru, denně přibývalo až 500 nakažených a nemocnice byly přeplněné. Dosud se v nejméně lidnatém regionu země nakazilo 45.745 lidí a zemřelo 1486.

Hygiena popřela, že by nárůst nakažených souvisel s konáním festivalu

Aktuální nárůst případů v kraji, zejména na Karlovarsku, souvisí podle epidemioložky a mluvčí Krajské hygienické stanice Karlovarského kraje (KHS) Michaely Zajíčkové především s testováním souvisejícím s karanténami v rodinách, preventivním testováním ve školách a návraty z dovolených. Ve školách samotesty minulý týden při prvním a druhém testování odhalily 19 pozitivních žáků a dva dospělé.

Podle hygieniků skoro tři desítky pozitivně testovaných uvedly účast na karlovarském filmovém festivalu, který skončil 28. srpna. Šetřením se ale nepodařilo jednoznačně prokázat souvislost mezi případy, u některých lidí byla zároveň pozitivní osoba i v rodině a na pracovišti a pozitivně testovaní se také pohybovali i v jiném prostředí, sdělila Zajíčková.

Dále uvedla, že nelze jednoznačně potvrdit souvislost zvyšování nákazy s přeshraničními pracovníky, neboť většina pozitivně testovaných se vrátila z jiných zemí než sousedního Německa.

Lokální opatření a pokles zájmu o očkování

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) v úterý uvedl, že je v Karlovarském kraji více pozitivních případů při testech ve školách a že by tam podle něj mohla směřovat lokální opatření, pravděpodobně další testování. Krajská hygiena ale zatím lokální opatření neplánuje. "Vše bude záležet na aktuálním vývoji epidemické situace, která se dynamicky mění," řekla mluvčí.

Zájem o očkování je nyní v Karlovarském kraji velmi malý, ač do okrajových a méně proočkovaných míst jezdí mobilní očkovací týmy. Na vrcholu očkování se v kraji aplikovalo okolo 3000 dávek denně, Karlovarský kraj byl na jaře ve vakcinacích premiantem i díky tomu, že dostal vakcíny darem od státu a Německa, nyní je to méně než čtvrtina. V pondělí podali zdravotníci 384 dávek vakcíny, v úterý 299.

Od začátku očkování se v kraji podalo 307.989 dávek vakcín. Zdravotníci očkovali 158.211 lidí, což je přibližně 54 procent všech obyvatel kraje. Očkování má ukončeno 149.778 lidí, tedy téměř 51 procent obyvatel kraje.

autor: nkr | zdroj: ČTK
Spustit audio