V Karlovarském kraji podalo kandidátku 17 subjektů, méně než před čtyři lety

V Karlovarském kraji podalo kandidátní listiny do říjnových sněmovních voleb 17 politických subjektů. Je to méně než před čtyřmi lety, kdy kandidovalo 21 stran, hnutí a koalic. Krajský úřad má nyní čas na kontrolu, možné doplnění a následně zaregistrování, případně odmítnutí kandidátky, informovala mluvčí Krajského úřadu Karlovarského kraje Jana Pavlíková.

„Kandidující uskupení mohou doplňovat do kandidátních listin další kandidáty, případně měnit jejich pořadí. Konec lhůty pro odstranění závad na kandidátních listinách je stanoven na 19. srpna 2021, dne 20. srpna krajský úřad vydá rozhodnutí o škrtnutí kandidáta na kandidátní listině, rozhodnutí o registraci nebo rozhodnutí o odmítnutí kandidátní listiny," upřesnila Pavlíková.

V Karlovarském kraji letos požádaly o zaregistrování kandidátky ALIANCE NÁRODNÍCH SIL, Aliance pro budoucnost, ANO 2011, Česká strana sociálně demokratická, Hnutí Prameny, Komunistická strana Čech a Moravy, Koruna Česká (monarchistická strana Čech, Moravy a Slezska), Otevřeme Česko normálnímu životu, koalice PIRÁTI a STAROSTOVÉ, PŘÍSAHA _ občanské hnutí Roberta Šlachty, koalice SPOLU (ODS, KDU _ ČSL, TOP 09), Svoboda a přímá demokracie, Strana zelených, Švýcarská demokracie, Trikolora Svobodní Soukromníci, VOLNÝ blok a Urza.cz: Nechceme vaše hlasy; ke svobodě se nelze provolit...

Proti roku 2017, kdy byly zatím poslední sněmovní volby, se situace výrazně změnila tím, že pět stran, které před čtyřmi lety kandidovaly samostatně, tentokráte kandidují v koalicích. ODS, KDU-ČSL a TOP 09 vytvořily koalici SPOLU, společnou kandidátku sestavili i Piráti a STAN.

Ze stran, které jsou nyní v Poslanecké sněmovně, podaly v Karlovarském kraji kandidátku všechny. Už s předstihem také zveřejnily své lídry. ANO 2011 by měla do voleb vést bývalá hejtmanka a současná poslankyně Jana Mračková Vildumetzová, sociální demokraty starosta Kynšperka Tomáš Svoboda, koalici SPOLU povede starosta Ostrova a náměstek hejtmana Jan Bureš z ODS, koalici Pirátů a Starostů a nezávislých povede poslanec za Piráty Petr Třešňák. KSČM nasadila někdejšího poslance Pavla Hojdu, v čele kandidátky SPD bude poslankyně Karla Maříková.

V posledních sněmovních volbách vyhrálo v kraji hnutí ANO 2011, které získalo 35,42 procenta hlasů. Za ním se umístila SPD s 12,47 procenta hlasů a na třetím místě byla Česká pirátská strana, která měla 10,04 procenta hlasů. Tyto strany si pak rozdělily pět křesel za Karlovarský kraj ve sněmovně, ANO získalo tři poslance, po jednom pak SPD a Piráti. Pětiprocentní hranici v Karlovarském kraji překročila ještě SPD s 8,83 procenta hlasů, KSČM s 8,15 procenta hlasů a ČSSD s 6,98 procenta hlasů.  

autor: Radim Jehlík | zdroj: ČTK
Spustit audio