V Karlovarském kraji budou mít u přijímaček studenti větší šanci

25. leden 2021 11:50

Zájemci o studium na středních školách zřizovaných Karlovarským krajem budou mít letos větší šanci na přijetí. Kraj nebude uplatňovat takzvané cut-off skóre, tedy minimální hranici úspěšnosti nutnou pro přijetí. Chce tak odstranit případné nerovnosti, které mohla způsobit distanční výuka.

„Jako každý rok záleží hlavně na ředitelích. Kraj vydal jen doporučení, aby ředitelé konali jednotnou přijímací zkoušku tak, jak ji připravuje Cermat a ministerstvo školství. Co je pro studenty pozitivní zpráva, že letos nebude aplikováno cut-off skóre, tedy minimální hranice úspěšnosti. Pokud se tedy vejde do počtu přijímaných, tak by student mohl studovat,“ uvedl krajský radní pro školství Jindřich Čermák (Piráti).

Kraj také doporučil ředitelům, aby se přijímací zkoušky konaly i v případě, že škola obdrží nižší počet přihlášek, než chce přijmout studentů. „Vzhledem k tomu, že chceme umožnit přístup ke vzdělávání v maturitních oborech žákům, kteří neměli vinou koronavirové pandemie a následné distanční výuky pro vzdělávání ideální podmínky, rozhodli jsme se, že sice doporučíme konání jednotné přijímací zkoušky, ale ustoupíme od určení cut-off skóre," doplnil Čermák.

Přijímací zkoušky kraj zrušit nechce. „Výsledky nám přinesou podložené údaje o výuce na jednotlivých základních školách, které v současné chvíli považujeme za cenný statistický údaj. V neposlední řadě budou východiskem pro střední školy k důsledné a intenzivní práci s výsledky přijímacích zkoušek s cílem eliminovat školní neúspěšnost přijatých žáků již v počátcích studia,“ vysvětlil krajský radní.

autor: nkr | zdroj: ČTK
Spustit audio