V karlovarské sklárně Moser začala výroba křišťálových glóbů

18. květen 2021 09:35

Ve sklárně Moser začala výroba křišťálových glóbů, cen pro 55. ročník Mezinárodního filmového festivalu (MFF). V Karlových Varech by měl letos začít kvůli epidemii koronaviru o sedm týdnů později proti tradičnímu termínu, a to 20. srpna.

Glóby na festivalu tradičně převezmou tvůrci nejlepších filmů, herci a další významné osobnosti kinematografie. Výrobce luxusního skla, firma Moser, se na výrobě festivalové ceny podílí od roku 2001. Hlavní festivalová cena se ve sklárně vyrábí ve dvou variantách, zlaté a stříbrné. Cena váží pět kilogramů a měří 42 centimetrů.

Cesta glóbů začíná ve sklářské huti, kde se foukají z bezolovnatého křišťálu. Výroba trvá asi tři měsíce. „Roztavené sklo o teplotě přes 1000 stupňů Celsia je potřeba zformovat. Pokud poté křišťál projde přísnou kontrolou kvality, jde do rukou brusičů. Ti jej opět ručně vybrušují do ideálního tvaru a následně leští. Poslední fází výroby festivalových cen je připevnění křišťálových koulí k bronzovým soškám,“ uvedla marketingová ředitelka firmy Moser Martina Jirásková. Tradičně se pro filmový festival vyrobí okolo dvaceti glóbů.

Čtěte také

Loni se hlavní kulturní akce Karlovarského kraje a jedna z nejvýznamnějších v České republice kvůli epidemii koronaviru neuskutečnila. Festival nahradila čtyřdenní přehlídka filmů v kinech napříč republikou, zamýšlená podzimní překlenovací přehlídka se navzdory plánům neuskutečnila vůbec. 

Část cen se vyrobila už vloni, kvůli zrušené akci se ale budou předávat až letos v srpnu, nyní pokračuje výroba dalších. Letošní festival by měl začít 20. srpna a trvat do 28. srpna. Hlavní soutěžní program a nesoutěžní premiéry včetně zahajovacího snímku festivalu pořadatelé oznámí 29. června.

autoři: Monika Červená , Jitka Brožková , nkr | zdroje: ČTK , Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio