V karlovarské nemocnici začali operovat pacienty s rakovinou prostaty

26. říjen 2010

Karlovarská nemocnice začala provádět operace rakoviny prostaty. Jde o zákrok, kvůli kterému museli zatím pacienti jezdit jinam. Pro desítky mužů z Karlovarského kraje by se tak mělo výrazně zkrátit čekání na život zachraňující operaci. Rakovina prostaty je totiž druhým nejčastějším karcinomem u mužů a je také druhou nejčastější příčinou úmrtí mužů s rakovinou. Jak řekl Andree Strohmaierové přednosta urologie Thomayerovy nemocnice v Praze Roman Zachoval, metoda umožňuje u nemocných pacientů v případě včasného zachycení choroby úplné vyléčení.

Podnět k rozšíření zákroků o radikální prostatektomii vzešel od samotných lékařů urologie. Ti domluvili spolupráci s přednostou urologie Thomayerovy nemocnice v Praze Roman Zachovalem, který své zkušenosti karlovarským lékařům předal a který bude s týmem i nadále spolupracovat.


Ročně karcinomem prostaty onemocní v České republice asi 5000 mužů a jejich počet se postupně stále zvyšuje. Například v Karlovarském kraji ročně onemocní zhoubným nádorem prostaty asi 50 mužů. S tím, jak pacientů přibývá, je nutné i rozšířit síť center, která takový zákrok jsou schopna provádět.

Spustit audio