V karlovarské nemocnici začala stavba pavilonu akutní mediciny

30. duben 2010

Stavba pavilonu akutní medicíny začala včera v nemocnici v Karlových Varech. Modernímu areálu ale musí ustoupit původní budovy zdravotnického zařízení a část zeleně. Zhruba do dvou let zde vyroste nový pavilon zaměřený na poskytování specializované péče s příjmem pacientů, jaký mají obdobná pracoviště v zahraničí. Další informace zjišťovala Andrea Strohmaierová...

Výstavba pavilonu bude Karlovarský kraj stát zhruba 597 miliónů korun. Kraj na tuto akci získal úvěr ve výši půl miliardy korun. Bude ho splácet 20 let. Na přístrojové vybavení bude kraj zžádat o evropské dotace. Celá stavba by měla být dokončena v březnu roku 2012.


Nová třípatrová budova vznikne na prostranství před pavilony chirurgických a interních oborů, s nimiž bude přímo propojena. Objekt se zrodil v ateliéru architekta Jaromíra Homolky a musí mu ustoupit několik několik starých domů v nemocničním areálu. Vstup pro pacienty urgentního příjmu bude nově z Americké ulice. Projekt počítá i s parkovými úpravami a parkovištěm pro 80 vozidel. Zastavěná plocha bude více než 2000 metrů čtverečních.

Suterén pavilonu vyplní urgentní příjem a technické provozy. V přízemí bude hlavní vstup do haly nemocnice a 12 příjmových ambulancí a stacionářů. Dále pak lékárna i bufet a komerční prostory. První patru bude vyhrazeno pro 31 lůžek intenzivní péče a zákrokový sál kardiochirurgie. Ve druhém patře bude umístěn centrální operační trakt se šesti sály a centrální sterilizací. Třetí patro je určeno pro techniku a na střeše pak vznikne plocha pro přistávání vrtulníků.

Spustit audio