V karlovarské nemocnici přijali dívenku, matka asi zablokovala babybox

26. březen 2019 11:00

Do karlovarské nemocnice dnes ráno dvě ženy přinesly novorozenou holčičku, kterou jim podle nich předala u zdejšího babyboxu matka dítěte. 

Novorozeně je zdravé. Babybox krátce předtím někdo otevřel a zase zavřel. Podruhé už jeho dvířka otevřít nelze, neuvolní-li je personál nemocnice. Oznámil to zakladatel babyboxů Ludvík Hess. Holčičku počítá mezi děti odložené do babyboxů.

Po zablokování dvířek babyboxu podle Hesse nastaly dvě varianty. „Maminka s ženským doprovodem, tedy ve dvou, donesly statečně děťátko na dětské oddělení a předaly je zdravotním sestrám. Nebo - předala je dvěma ženám procházejícím kolem babyboxu a ty děťátko donesly do nemocnice samy. Tahle varianta mi připadá nevěrohodná, ale zdravotnímu personálu tvrdily, že je o tu službu požádala maminka děťátka,“ popsal Hess.

Mluvčí nemocnice Vladislav Podracký řekl, že žena zřejmě zaváhala a box se po 20 vteřinách samočinně uzavřel. Dítě bylo podle mluvčího čerstvě narozené, podchlazené, vážilo 2,25 kg a bylo umístěno na novorozeneckou jednotku intenzivní péče.

Holčička dostala jméno Vendulka, je 187. dítětem z babyboxu v Česku a druhým v Karlových Varech. Z dětí odložených v těchto schránkách bylo dosud 106 dívek a 81 chlapců.

autor: nkr | zdroj: ČTK
Spustit audio