V karlovarské městské části Počerny vznikl letos nový spolek. Připomíná slavného rodáka Josefa Loschmidta

21. červenec 2020 12:00

Památku významného vědce Josefa Loschmidta chce připomínat nově vzniklý spolek Přátel Počeren a Josefa Loschmidta. Začal tím, že zrenovoval jeho pamětní desku.

Josef Loschmidt byl významný fyzik a chemik, byl považovaný, stejně jako Albert Einstein nebo Niels Bohr, za jednoho ze zakladatelů atomové fyziky. Málokdo ale ví, že se tento slavný vědec narodil v roce 1821 v chudé rodině zemědělce v okrajové části Karlových Varů – v Počernech.

V mládí ho učil například kněz Adalbert Čech, který si všiml jeho talentu a přesvědčil jeho rodiče, aby ho nechali studovat v piaristickém semináři v Ostrově nad Ohří. Roku 1837 pak přešel na studia do Prahy. Později Loschmidt přesídlil do Vídně a roku 1868 se stal profesorem fyzikální chemie na Vídeňské univerzitě, kde působil do konce své odborné aktivity roku 1891. Ve Vídni roku 1895 zemřel.

Spolek Přátel Počeren a Josefa Loschmidta chce na tohoto slavného fyzika a historii Počeren upozornit. Nechal proto zrenovovat jeho pamětní desku. „15. března příštího roku bude dvousté výročí narození významného fyzika a zakladatele atomové fyziky Josefa Loschmidta. Chtěli bychom opětovně slavnostně odhalit tuto pamětní desku, kterou naši předchůdci v roce 1935 odhalili poprvé na domu číslo 10, který nechal Loschmidt postavit na místě, kde se narodil a kde vyrůstal,“ řekl Rudolf Voleman, zakladatel spolku.

Při slavnostním odhalení by spolek také rád vydal menší publikaci, později pak rozsáhlejší, která by vycházela z německé kroniky Počeren. „Publikace by se týkala čistě Loschmidta. V roce 2023 bude 500. výročí první zmínky obce Počerny, kdy bychom chtěli vydat rozsáhlejší publikaci,“ dodal Voleman.

Co místní vedlo k tomu spolek založit, si poslechněte v reportáži:

autoři: Ivana Sedláčková , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio