V jáchymovském muzeu začaly pravé Krušnohorské Vánoce

19. prosinec 2019 08:30

Vánoce v Krušnohoří přibližuje výstava v budově muzea v Jáchymově. Ve vstupním sále tamní Královské mincovny zaujmou kromě hraček na první pohled tři druhy exponátů.  

Kynšperský skříňový betlém, louskáčky na ořechy v podobě panáčků a pyramidy. Lidové výtvory ve tvaru jehlanu mají v podstavci svíčky a různé figurky, stromy, domky, ozdobné motivy. Na vrcholu je pak mnoholistá otočná vrtule. „Jsou to svítící přístroje. Když se zapálí svíčky, roztočí se vrtule nad pyramidou. Světlo odhánělo všechno zlé od domu a od prostoru, kde svítilo,“ popsala ředitelka karlovarského muzea Dominika Kožešníková. Jak doplnila, Krušnohorské pyramidy bývaly, a dodnes někde jsou, k vidění za okny domů v krušnohorských vesničkách. 

V jedné z vitrín stojí přibližně 15 až 20 centimetrů vysoké postavičky vousatých vojáků, nejčastěji v červeném kabátě, bílých kalhotách a vysokých černých botách a s vysokou vojenskou čepicí. „Jsou to louskáčky na ořechy, které k Vánocům v Krušných horách neodmyslitelně patřily. Ořechy se roztloukaly podstavcem, na kterém figurky stojí. Nebo jim můžeme otevřít pusu, stlačit ji dolů, do vzniklé mezery vložit menší ořech a ten pak nárazem rozlousknout,“ poznamenala ředitelka.

Expozici nazvanou Vánoce v Krušnohoří můžete vidět ve vstupní hale jáchymovského muzea do 5. ledna příštího roku.

autor: Josef Šorfa | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio