V Horní Blatné hrozí přemístění XXL lavičky

Turistická atrakce, XXL lavička v Horní Blatné na Karlovarsku, stojí na státním pozemku a hrozí její přesunutí. Vedení města se snaží získat pozemek do svého vlastnictví.

Pokud zvládnete vyskočit do výšky metr a půl, pak navštivte Horní Blatnou na Karlovarsku, protože právě v této výšce si tam můžete užít posezení na lavičce XXL. Ta se stala vyhledávaným výletním místem pro turisty. Stojí ale na místě, které není v majetku města. Radnice se proto snaží o odkup tohoto pozemku, aby se atrakce nemusela přemisťovat jinam.

Pokud zvládnete vyskočit do výšky metr a půl, pak navštivte Horní Blatnou na Karlovarsku, protože právě v této výšce si tam můžete užít posezení na lavičce XXL

„V současné době ten pozemek chce někdo odkoupit za účelem výstavby a lavičku připomínkoval majiteli, což je Státní pozemkový úřad. Zastupitelstvo uložilo, že mám zahájit s tímto úřadem jednání. Jak bude probíhat, to ještě nemohu posoudit,“ vysvětlil starosta Horní Blatné Robert Petro.

Podle něj by přemístění lavičky bylo komplikované. „Museli bychom splnit podmínky, které nám ukládá zákon. Nevím, zda by se k tomu musel vyjádřit stavební úřad, ale určitě Národní památkový ústav. A tam bych řekl, že bychom se na nějaké alternativě domluvili,“ podotkl.

Barcelonská inspirace

Spolek Vavřinec, kterému lavička patří, chce chybu s pozemkem napravit. „Domluvili jsme se s městem, že pozemek, který je pod lavičkou, zkusí město převést do obecního majetku,“ uvedl předseda spolku Miroslav Očenášek. Ten se různými akcemi snaží oživit krušnohorské město a jeho okolí. 

Tvůrci se nechali inspirovat lavičkou, která stojí v Barceloně, a už nyní přemýšlejí o další lavičce. Při výběru místa budou ale opatrnější. „Pokud budeme stavět další lavičku v okolí Horní Blatné, Abertam nebo Vlčí jámy, tak budeme lépe připraveni, abychom měli všechny dokumenty v pořádku,“ řekl Očenášek.

Skřítek Vavřinec je maskotem spolku Vavřinec z Horní Blatné

Lavička stojí na místě rok a půl a za tu dobu se stala oblíbenou atrakcí pro turisty. Vedle lavičky by spolek Vavřinec ještě chtěl postavit lidské sluneční hodiny. Vše ale záleží na tom, kdy se podaří vyřešit problém s pozemky. „Během srpna přibyde u lavičky ještě jedna atrakce, lidé si zde změří čas originálním způsobem. Doufám, že lavička číslo dvě bude někde mezi Horní Blatnou a Božím Darem,“ sliboval za spolek Očenášek.

autor: Jitka Čmoková | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio