V historickém dole Jeroným na Sokolovsku začaly práce na jeho rozšíření

21. červen 2021 11:50

Plechové kýble, lopaty a k tomu teplé oblečení, gumáky a čelovku. To je základní vybavení dělníků, kteří pracují na rozšíření historického dolu Jeroným na Sokolovsku. Návštěvnická trasa bude až dvakrát delší.

Důl Jeroným na Sokolovsku patří mezi významné hornické památky v Karlovarském kraji. Z rozsáhlého komplexu cínového dolu si dnes návštěvníci můžou prohlédnout zhruba pětinu. To by se ale do dvou let mělo změnit. V do teď nepřístupných částech dolu totiž začaly práce na jeho rozšíření.

Muzeum Sokolov, které hornickou památku spravuje, na tyto práce získalo evropské dotace. Kvůli zhoršenému přístupu a nízkým chodbám tady dělníci musí zeminu odtěžovat tradičním způsobem – tedy s lopatou a kýbly.

„V této lokalitě je několik problémů. Je to tady nestabilní a k jámě, kterou dopravujeme materiál na povrch, máme několik desítek metrů. Celé se to přesouvá jak ve středověku v nádobách,“ popsal Michael Rund, ředitel sokolovského muzea.

Práce na rozšíření bývalého cínového dolu budou stát zhruba 12 milionů korun. Většinu nákladů pokryje dotace z programu přeshraniční spolupráce se sousedním Bavorskem, část uhradí Karlovarský kraj.

autoři: Ivana Sedláčková , nkr
Spustit audio