V Halži naleznete Vesnické muzeum

7. červen 2019 10:35

Obec Halže na Tachovsku je novým vlastníkem Vesnického muzea. Muzeum bude od zítřka otevřené každý víkend až do konce září. 

Vesnické muzeum v Halži na Tachovsku nově provozuje obec, která se zároveň stala i jeho novým vlastníkem. Muzeum vzniklo před devíti lety a nabízí stovky zemědělských exponátů. Návštěvníci si tam můžou prohlédnout i staré vybavení chalup, nábytek, nádobí a další předměty. „Má čtyři podlaží, je to v  bývalý špýchar původního zámku,“ objasnil starosta František Čurka. Objekt byl pro potřeby muzea restaurován před devíti lety, jeho zakladatelem nebylo město, ale obecně prospěšná společnost.

Původní vlastník pak nabídl muzeum obci a její zástupci rádi souhlasili. „Prvotní impulz pocházel od našeho bývalého občana Antonína Vaňka, který měl jako koníčka sbírání nástrojů, které sloužily v zemědělství v dávných dobách až do padesátých let,“ řekl starosta. Kromě drobnějších zemědělských nástrojů najdou lidé v muzeu i dva traktory nebo nástroje na sekání trávy a orání. Zakladateli muzea panu Vaňkovi pomáhal s opravami strojů další nadšenec, Pavel Kočandrle. Ten se nyní stal správcem muzea. „Bylo by mi líto, kdyby muzeum zaniklo, je tady spousta vzácných věcí, nedávno tady zrovna kamarád vzpomínal, jak na podobném stroji jezdil s dědou,“ pochlubil se.

autoři: Martina Sihelská , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň