V Galerii umění rozkvetla umělecká zahrada. Květiny sázel svým štětcem i Václav Balšán

7. listopad 2022 10:55

Co mají společného karlovarská Galerie umění, Václav Balšán a zahrada? Pomyslnou uměleckou zahradu vytvořili v galerii z prací pedagogů Střední průmyslové školy keramické a sklářské v Karlových Varech.

Škola tak připomíná 150 let své existence výstavou Výtvarní umělci na keramické škole. A součástí pomyslné zahrady je i obraz Velká zahrada od Václava Balšána, jednoho z někdejších pedagogů. „Máme tu více než 110 artefaktů od malířů, sochařů, keramiků, grafických designérů, kreslířů a autorů uměleckých instalací. Všichni učili na keramické škole v letech 1945 až 1995,“ uvedla kurátorka Božena Vachudová.

Jak připomněla, návštěvníci uvidí díla jak mnohdy pozapomenutých akademicky vzdělaných osobností, jakou byl například Eduard Schickl. Dále jsou tu vidět práce Miroslava Strnada, Vlastimila Květenského, Jana Šarfránka, Ludmily Vojířové a řady dalších.

Expozici uzavírá obraz zmíněného Václava Balšána. „Václav Balšán a jeho poučky byly opravdu legendární,“ poznamenala kurátorka s tím, že úspěchy zaznamenal autor nejen jako pedagog ve škole, ale i díky svým uměleckým aktivitám.  Jeho díla se nacházejí i ve sbírkách Národní galerie v Praze,“ uzavřela Božena Vachudová.

Výstavu Výtvarní umělci na keramické škole mohou vidět zájemci v karlovarské Galerii umění do konce roku.

autor: Josef Šorfa
Spustit audio