V galerii karlovarského domu Green House tančí s kosou Bláznivá Markéta

24. září 2019 14:00

Hned tři umělci z jižních Čech vystavují svá díla v prostorách galerie karlovarského domu Green House. Návštěvníci tam mohou vidět melancholické krajiny Josefa Duspivy, rozverné anděly na kresbách Valentina Horby a démonické figurální plastiky Davida Habermanna.

Obrazy západočeských vesniček vystavuje Josef Duspiva ze Strakonic. O svém stylu sám říká, že jde o takzvanou posunutou realitu: „Vycházím z reality, ale nechci malovat pouze realitu. Je posunutá do takové melancholické polohy,“ přibližuje své práce autor.

Naopak vyloženě veselé motivy, často spojené s památkami, představuje Valentin Horba. Příkladem může být jeho obraz Zápas, na kterém levitující andělé hrají badminton přes zříceninu na Andělské Hoře. „V životě je toho smutného dost. Ještě to malovat?“ pokládá řečnickou otázku. „Maluju věci, které mě baví,“ říká lakonicky rodák pocházející z Radomyšle, který žije Drhovli na Písecku. Jeho andělská série zdobí i kalendář na příští rok.

Výstavu dotváří mysteriózní figurální plastiky Davida Habermanna, který má svou provozovnu v Telči. Zajímají ho církevní témata, ale nejen ta. V prostorách Green House stojí například Giordano Bruno s dalekohledem nebo postava smrtky, která je inspirovaná písničkou Jaromíra Nohavici – Bláznivá Markéta. Expozici jihočeských umělců můžete v prostorách galerie karlovarského domu Green House (dříve Švýcarský dvůr) vidět do 9. listopadu.

autor: Josef Šorfa | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio