V Galerii 4 posedávají alkoholici a bezdomovci. Namaloval je malíř Karel Matoušek

9. listopad 2022 10:55

Hospody plné kouře, pivních půllitrů a beznaděje v očích štamgastů jsou jedním z hlavních témat výstavy chebského malíře Karla Matouška. K vidění je v nové expozici klubu chebské Galerie 4. Jmenuje se Obrazy.

Autor prostřednictvím olejů na plátně a kreseb kominovaných s akvarely nahlédl do duší mužů a žen popíjejících v 80. letech minulého století. „Tíhnul jsem k tématům spojeným s alkoholiky a bezdomovci, a chtěl jsem vyjádřit atmosféru tehdejších hospod. Patřila k tehdejší komunistické době, kdy všichni chlastali a nadávali,“ shrnuje náladu hospod osmdesátých let minulého století autor.

Některé tváře z obrazů by mohly být Chebanům povědomé. „Myslím si, že někteří by se poznali. Třeba tohohle člověka zná půlka Chebu. Maloval jsem ho asi třikrát,“ poznamenává autor u jednoho z obrazů. Ty nesou názvy jako třeba Filozof. Jde o trochu nepřítomně hledícího, podnapilého prošedivělého muže u několikátého půllitru s pivem.  

Karel Matoušek je také autorem vypjatých scén s bezdomovci, zachytil i hudebníky v zápalu hry. Výstavu autorových prací rámuje práce, na které zachytil svůj vzor, francouzského malíře Honoré Daumiera, považovaného za jednoho z průkopníků malířského realismu ve Francii. „Dokázal namalovat lidi takové, jací byli,“ komentoval svůj idol.

Výstavu nazvanou Obrazy je možné v klubu chebské Galerie 4 vidět do 7. prosince.

autor: Josef Šorfa
Spustit audio