V Dubině a v Radošově na Karlovarsku mají vyrůst nové vodní elektrárny

Dubina u Karlových Varů a Radošov. To jsou dvě obce, u kterých mají v nejbližších letech vyrůst nové vodní elektrárny. Stavby na řece Ohři  připravuje soukromý investor.

Jedna vodní elektrárna vyroste na starém jezu řeky Ohře asi 200 metrů pod obcí Dubina. Historicky to prý v tomto místě nebude žádná novinka, protože svou elektrickou turbínu měl na blízkém ostrohu i známý podnikatel Mattoni.

Druhá elektrárna vznikne na jezu v Radošově. Plánovanou stavbu potvrdil i nezávislý starosta Kyselky Aleš Labík. Podle něj by měly obě elektrárny stavět jeden investor. Přípravy jsou prý už v závěru, přesný termín zahájení ale zatím k dispozici není.

V obou případech budou stavby zahrnovat i velké úpravy stávajících jezů

Ten v blízkosti Dubiny je ve špatném stavu a úpravy nutně potřebuje. Nové vodní dílo lokalitu určitě významně promění. Daleko podstatnější změny ale vodohospodáři čekají od elektrárny v Radošově. Její výstavbou se totiž zásadně změní stávající jez, který vodáci a záchranáři nazývají jezem smrti. Sjíždění jezu je totiž zakázáno. Vodáci ale zákaz často nerespektují a v minulosti tato nekázeň vodáků často končila tragicky. Po ukončení stavby by mělo být podle Aleše Labíka i tohle místo pro vodáky naprosto bezpečné.

autoři: Zdeněk Trnka , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio