V Doupovských horách začíná vojenské cvičení Hradba 2018. Zapojují se do něj aktivní zálohy

10. duben 2018 12:45

Na území Karlovarského kraje začíná další část celostátního cvičení aktivních záloh hradba 2018. V jeho rámci armáda prověřuje připravenost dobrovolníků k ochraně objektů a střežení státní hranice.

Aktivní zálohy budou v průběhu cvičení spolupracovat s policií. Vytvoří s nimi společné pořádkové hlídky.

Vojenské cvičení začalo v areálu krajského posádkového velitelství v Karlových Varech-Staré Roli. Společného nástupu se zúčastnilo téměř pět desítek mužů a žen - aktivních záloh z Karlovarského kraje.

Zatímco v civilu jsou jejich povolání různá, teď jsou oblečeni do vojenských maskáčů a tvoří pěší rotu.  Společně spolu stráví 7 dní. Ihned po nástupu odjíždí na cvičiště v Doupovských hrách.

„V první části cvičení vojáci procvičí stmelení v taktické přípravě patrolování a nácvik spojovací přípravy na radiostanicích. Dále se uskuteční činnost na varovné signály v rámci ochrany proti zbraním hromadného ničení. Vojáky čekají i střelby,“ vysvětluje mluvčí krajského posádkového velitelství Iveta Vašková.

„V rámci druhé části cvičení, aktivní zálohy posílí Policii ČR ve smíšených hlídkách. Budou nasazeni do 10 obvodních oddělení policie v Karlových Varech, v Ostrově, Perninku, Nejdku, Nové Roli, Bochově, Bečově nad Teplou v Toužimi a Jáchymově,“ uzavírá mluvčí.

Hradba 2018 je největším cvičením armádních záloh na území České republiky.  Navazuje na podobnou akci, kterou armáda připravila v roce 2016.  Na celém území republiky dostalo pozvánku na letošní cvičení téměř 1 400 záložníků. Kromě vojenského újezdu hradiště vojáci cvičí i v armádním výcvikovém prostoru Libavá na Olomoucku.

autor: zdt
Spustit audio