V Doupovských horách začalo další cvičení dobrovolných záloh české armády

21. květen 2019 08:30

Program týdenní akce dobrovolných záloh armády se odehraje částečně v kasárnách a částečně na území vojenského výcvikového prostoru v Doupovských horách.

V Doupovských horách se dnes naplno rozjíždí cvičení aktivních záloh, které potrvá do pátku. Účastní se ho téměř pět desítek mužů a žen z Karlovarského kraje. V první fázi cvičení čeká všechny aktivní zálohy zdravotní prohlídka, pak přijde na řadu teorie a nácvik v terénu. Aktivní zálohy čekají střelby, tělesná příprava a taktický výcvik jednotky v terénu. 

Aktivní zálohy jsou dobrovolníci, kteří se na cvičení uvolňují ze zaměstnání, sejdou se tak zde lidé z nejrůznějších profesí. Při minulých cvičeních vojenských manévrů se v Karlovarském kraji sešli například učitel, restaurátor památek, odborník na elektroniku nebo průvodce po historických areálech.

Cvičení navštíví první generálka Armády České republiky

Vojenské cvičení v Doupovských horách má v pátek navštívit brigádní generálka Lenka Šmerdová. Tato dáma je první generálkou české armády a pracuje jako poradkyně generálního štábu. V loňském roce získala od panevropské společnosti, pro kulturu, vzdělávání a vědecko-technickou spolupráci prestižní titul Lady Pro 2018. Titul získávají ženy, které ve své profesní kariéře získaly mimořádných úspěchů. Brigádní generálka Lenka Šmerdová se v armádě zaměřuje především na náborovou práci.

autoři: Zdeněk Trnka , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio