V Domově Nováček mají nové chodby i sál. Plzeň dokončila částečnou rekonstrukci

23. září 2021 21:18, aktualizováno

Město Plzeň investovalo přes 25 milionů korun do přístavby skladu a multifunkční místnosti Domova pro osoby se zdravotním postižením Nováček v Rabštejnské ulici. Žijí zde klienti ve věku od 3 do 35 let s mentálním, ale i kombinovaným postižením a dalšími fyzickými nebo smyslovými vadami. Hlavním cílem ale bylo vybudovat nové chodby, které všem usnadní pohyb po areálu domova.

Rekonstruované prostory domova Nováček

Nové chodby, které propojují kompletně celý areál pěti budov a přináší tak pro klienty i personál snazší pohyb mezi jednotlivými pavilony, jsou bezbariérové a nově i zateplené. Pomohlo i to, že se dříve náročný terén srovnal. „Vozili jsme klienty na vozíčku, prádlo, stravu z kopce do kopce. Tlačit třeba osmdesátikolového člověka na vozíčku tam a zpátky, není úplná legrace,“ popsala vedoucí domova Věra Kotrbatá.

Kromě toho původní a z velké části prosklené chodby neměly téměř žádné základy a nebyly ani vytápěné. „Dost často nám uživatelé marodili. Byla tam onemocnění horních i dolních cest dýchacích. Takže očekáváme, že se tohle zlepší a děti nebudou tak často nemocné,“ uvedla vedoucí útvaru zdravotní péče Lenka Pecková.

Komplikací byly výkyvy teplot i malé prostory

„V zimě prostory promrzaly a v létě tu bylo zase hrozné horko. A i když jsme tu měli protiskluzovou podlahu, stejně když bylo vlhko, namrzala a klouzala,“ doplnila Věra Kotrbatá s tím, že je velkým přínosem rekonstrukce také velký multifunkční sál, který domovu chyběl. „Veškeré aktivity jsme dříve prováděli v jídelně. Ať už to byly diskotéky, divadlo nebo školení pro zaměstnance. Jenže tím pádem jsme vždy museli vše vystěhovat, abychom se tam vešli. V multifunkčním sále prostor je,“ dodala.

Rekonstruované prostory domova Nováček

Zlepšování komfortu v sociálních a pobytových zařízeních je jednou z priorit města Plzně. Svědčí o tom i jiné dokončené rekonstrukce. „V nedávné době jsme dodělali pro Středisko křesťanské pomoci Dům na půli cesty, kde je deset pokojů. V Prostřední ulici jsme postavili domy pro seniory, nových dvacet bytů. V ulici U Jam jsme zateplili v podstatě celý dům. Vyměnili jsme balkonové sestavy, přistavěli 15 bytů,“ potvrdil radní David Šlouf z ODS. Podle něj město v posledních pěti letech zainvestovalo do sociální a bytové oblasti zhruba půl miliardy korun, a v plánu jsou i další projekty za stovky milionů.

autoři: Karolína Sedláková , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio